ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ДЕМПФЕРУЮЧОГО ПОТОКУ РІДИНИ НА КОЛИВАННЯ ЕЛЕМЕНТІВ ЗАГАЛЬНОСУДНОВИХ СИСТЕМ ТА ТРУБОПРОВОДІВ - Терлич, Станіслав Володимирович (Problems of Friction and Wear, 2019)
В статті представлено рішення задачі досліджень впливу демпферуючого потоку в’язкої рідини на амлітудно-частотні характеристики коливань елементів загальносуднових систем та трубопроводів з урахуванням як динаміки рідини, так і зовнішніх навантажень: хитавиці судна, випадкового переміщення вантажу, нестандартної роботи суднових насосів. Складено вихідні диференційні рівняння другого порядку у часних похідних, призначено граничні умови, наведено розв’язок чисельними методами. Отримані величини перевірено із результатами практичного експерименту. Наведено аналітичні та графічні залежності.