МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ ТЕРТЯ ТА ЗНОШУВАННЯ ПРИ ВИКОРИСТАННІ ЗВОРОТНИХ КОНСТРУКЦІЙ ТРИБОСИСТЕМ - Войтов, Антон Вікторович (Problems of Friction and Wear, 2019)
У роботі представлений методичний підхід в моделюванні об’ємної швидкості зношування в зворотних конструкціях трибосистем на підставі відомих значень для прямої конструкції. На підставі експериментальних даних отримані математичні вирази для моделювання об’ємної швидкості зношування. Отримало подальший розвиток визначення вагових коефіцієнтів в математичних виразах для визначення об’ємної швидкості зношування рухомих і нерухомих трибоелементів в зворотних конструкціях трибосистем. Показано, що величини коефіцієнтів є функцією різниці в твердості матеріалів в трибосистемі. Максимальне значення вагових коефіцієнтів характерно для зворотньої трибосистеми за матеріалами і геометрії одночасно. Це дозволяє зробити висновок, що така трибосистема буде «слабкою ланкою» в загальній конструкції машини і обмежувати ресурс під час експлуатації