КІНЕТИКА ЗМІНИ СИГНАЛІВ АКУСТИЧНОЇ ЕМІСІЇ ТА ТРИБОТЕХНІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ДЛЯ ПАР ТЕРТЯ В УМОВАХ КОВЗАННЯ - Токарук, Віталій Володимирович; Мікосянчик, Оксана Олександрівна; Мнацаканов, Рудольф Георгійович (Problems of Friction and Wear, 2019)
Розглянуто застосування методу акустичної емісії для дослідження процесів структурної пристосованості при терті в умовах ковзання для трибосистеми сталі 30ХГСА та дюралюмінію Д16, на поверхню якого методом електроіскрового легування нанесено сплав ВК8 з подальшою обробкою поверхні поверхневим пластичним деформуванням. Встановлено формування зносостійких вторинних структур за рахунок збільшення інтенсивності тепловиділення в фрикційному контакті, що призводить до зростання механо-хімічної активації поверхневих шарів металу. Модифікування дюралюмінію Д16 електроіскровим покриттям ВК8 забезпечує зниження усередненої потужності акустичної емісії в 2 рази на етапі припрацювання шляхом зменшення напружено-деформованого стану поверхневих шарів та зменшенні здатності матеріалу ВК-8 поглинати механічну енергію в процесі деформації. Встановлена кореляційна залежність загального вагового зносу пар тертя та усередненої потужності акустичної емісії.