Мас-медіа як канал маніпулятивного впливу на суспільство - Поліщук, Юлія Ярославівна; Гнатюк, Сергій Олександрович; Сєйлова, Нургуль Абадуллаєвна (Ukrainian Scientific Journal of Information Security, 2015)
Інформація у руках невеликої групи людей може стати засобом тотального маніпулятивного впливу на свідомість як конкретних осiб, так і мас. Розвиток засобів масової інформацій (телебачення, Інтернет, радіо, преса тощо) значно спрощує цей процес. Методи маніпулювання свідомістю є предметом наукових досліджень, проте в літературі відсутнє систематизоване їх представлення – це ускладнює пошук та зменшує ефективність їх подальшого дослідження. Виходячи із цього, основною метою роботи є аналіз методів маніпулятивного впливу на суспільство за допомогою мас медіа. У статті проаналізовано існуючі дефініції терміну «маніпуляція» та сформульовано авторське тлумачення цього поняття. Також, проведено оцінку можливості впливу мас медіа на окрему особу і суспільство в цілому і, як наслідок, представлено рівні та типи маніпулятивного впливу. Крім того, досліджено існуючі методи маніпулятивного впливу каналами мас медіа та висвітлено наочні приклади такого впливу на особу та суспільство. У подальшому є доцільним дослідження сфери маніпулятивного впливу, з метою розробки формалізованої моделі інформаційного впливу мас медіа за допомогою методів маніпулятивного впливу та системи їх виявлення.