ПЕРСПЕКТИВИ ЗАСТОСУВАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ РІШЕНЬ В ДЕКОРАТИВНОМУ ОЗДОБЛЕННІ ВЗУТТЯ - Хань, Цзяньлінь; Герасименко, Олена (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета статті полягає у тому, щоб дослідити інноваційні рішення для декоративного оздоблення в дизайні взуття з урахуванням ергономічних принципів та проаналізувати можливості поєднання естетики, функціональності та практичності у контексті сучасних тенденц ій та потреб споживачів. Методологія. У дослідженні застосовано міждисциплінарний підхід, що включає аналіз літератури, структурно-функціональний аналіз існуючих варіантів дизайну ергономічного та естетично привабливого взуття, інтерпретацію та систематизацію отриманих результатів. Результати. У статті проаналізовано дослідження, спрямовані на покращення естетичних та ергономічних якостей взуття, яке розробляється відповідно до вимог окремих груп споживачів. Визначено, що впровадження інноваційних технологій лазерного гравіювання, 3D друку, методів біоміметики та біоніки підвищує естетичні якості взуття та задовольняє вимоги споживачів у ергономічному дизайні. Встановлено, що ергономічний дизайн із застосуванням інноваційних рішень та підходів у першу чергу широко впроваджується в дизайні професійного спортивного взуття, реабілітаційного та ортопедичного взуття, військового взуття. Визначено, що інноваційні ергономічні рішення можуть інтегруватися в дизайн взуття, поєднуючи функціональність із декоративним оздобленням виробів. Наукова новизна. У роботі систематизовано інноваційні підходи до інтеграції ергономіки і декоративних рішень у дизайн різних видів взуття. Визначено можливості використання біонічного дизайну та сучасних матеріалів для підвищення функціональності і довговічності взуття. Практична значущість. Результати дослідження мають практичне значення для дизайнерів і виробників взуття.