ХАРАКТЕРИСТИКИ ДИЗАЙНУ ВІЗЕРУНКІВ СТАРОДАВНЬОГО КИТАЙСЬКОГО ТЕКСТИЛЮ - Гао, Ся; Єжова, Ольга Володимирівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета. Ця стаття має на меті вивчити стильові характеристики давніх китайських текстильних візерунків у різні періоди, репрезентативні типи візерунків та проаналізувати їх правила дизайну, для впровадження в сучасну практику дизайну. Методологія. У дослідженні використовується метод аналізу літератури для аналізу наукових статей і текстильних виробів, окреслюються художні характеристики давньокитайських візерунків на одязі та інтер’єрному текстилю у семи періодах історії Китаю, і узагальннені типи симетрії візерунків за допомогою типологічного методу.Результати. Стародавні китайські візерунки переважно геометричні, тваринні та рослинні. Візерунки до періоду Цінь були в основному простими геометричними, а пізніше перетворилися на складні природні візерунки. Візерунки династії Хань прагнули до світу безсмертних, а пізніші періоди включали буддистські та середньоазійські елементи. Візерунки династій Суй і Тан були комплексними, особливо круглі візерунки. Династія Сун більше тяжіла до вишуканої естетики. Візерунки династії Мін були складними та повними, а династія Цін віддавала перевагу сприятливим візерункам. Візерунки розташовуються вільно, попарно, почетверо і симетрично, з різною каркасною структурою. Структурний аналіз цих стародавніх візерунків сприяє розумінню культурної спадщини Китаю та може бути джерелом натхнення для сучасних дизайнерів при створенні одягу, текстилю, в дизайні інтер’єру та графічному дизайні. Наукова новизна. Вперше виявлено закономірності симетрії в стародавніх китайських текстильних візерунках і систематизовано правила їх композиції, що має велике значення для сприяння успадкуванню традиційної культури та інноваційного застосування традиційних візерунків. Практична значущість. Це дослідження містить інформаційне забезпечення для дизайнерів одягу, інтер’єру, графічних дизайнерів щодо дизайну сучасних виробів із застосуванням традиційних візерунків засобами цифрових технологій.