ОРНАМЕНТАЛІСТИКА ТА УКРАЇНСЬКІ ТРАДИЦІЇ В САДАХ - Косик, Оксана Іванівна; Гнатюк, Лілія Романівна; Шталінберг, Оксана Миколаївна; Гоменюк, Анастасія Петрівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. У статті розглянуто використання української орнаменталістики в сучасному ландшафтному дизайні, зокрема створення садів із орнаментальними структурами, видимими з висоти. Підкреслено значення українських традиційних орнаментів як культурного коду, який зберігає історичну спадщину та відображає гармонію людини з природою. Дослідження базується на аналізі символіки українських орнаментів, їх геометричних принципів і застосуванні сучасних технологій, таких як 3D-моделювання та візуалізація за допомогою дронів. Окрему увагу приділено адаптації українських мотивів до сучасних потреб суспільства, зокрема в контексті урбаністичних і туристичних проєктів. Обґрунтовано соціальну та естетичну значимість таких рішень для популяризації культурної спадщини та підвищення інтересу до національних традицій у сучасному світі. Результати дослідження підкреслюють, що інтеграція орнаменталістики в ландшафтний дизайн сприяє збереженню культурної ідентичності, створює унікальні простори та відкриває нові можливості для поєднання традицій і сучасних технологій. Метою статті є вивчення символіки українських орнаментів та розробка практичних рекомендацій щодо їх інтеграції в сучасний ландшафтний дизайн через створення орнаментальних садів. Завдання включають: аналіз геометричних принципів українських орнаментів, дослідження успішних прикладів використання орнаменталістики в українських садах, розробка методології проєктування садів, видимих із висоти. Методологія дослідження базується на міждисциплінарному підході, що охоплює аналіз історичних джерел, етнографічних досліджень, принципів орнаменталістики, та сучасних технологій 3D-моделювання. Проведено порівняння українських орнаментів із принципами геометричної організації садів різних культур.Результати дослідження демонструють, що використання традиційних українських орнаментів у проєктуванні садів сприяє збереженню культурної ідентичності та адаптації національних мотивів до сучасних ландшафтних потреб. Сформульовано рекомендації для інтеграції орнаментальних структур у різні типи садів (приватні, громадські, туристичні). Наукова новизна полягає у вперше запропонованій методології використання традиційних орнаментів у дизайні садів, які видно з висоти. Дослідження показує як орнаменталістика може слугувати інструментом для збереження культурної спадщини та інтеграції українських традицій у глобальний ландшафтний контекст. Практична значущість полягає у створенні інструментарію для проєктування орнаментальних садів на основі української символіки. Розроблені рекомендації можуть використовуватись дизайнерами ландшафтів, архітекторами, а також у туристичних проєктах для підвищення привабливості.