ВПРОВАДЖЕННЯ ФІТОСТІНИ В МІСЬКЕ СЕРЕДОВИЩЕ: ЗЕЛЕНА ТРАНСФОРМАЦІЯ ДЛЯ СТАЛОГО МІСТОБУДУВАННЯ - Кадук, Антоніна Юріївна; Панюта, Ольга Олександрівна; Ольхович, Ольга Петрівна; Белава, Вікторія Назарівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. Стаття присвячена дослідженню впливу впровадження фітостін у міський ландшафт для підвищення екологічної сталості містобудівної діяльності. Проаналізовано значення вертикального озеленення, історії створення фітостіни, а також розглянуто приклади використання зелених стін у міському просторі. Вивчення закордонного досвіду показує, на скільки це може бути практично та актуально в Україні. Метою дослідження є оцінка потенціалу фітостін у забезпеченні ефективних зелених зон, поліпшенні мікроклімату, зменшенні рівня забрудненості повітря та створенні комфортного середовища для мешканців міста. Особлива увага приділена впливу зелених стін на психофізичний стан населення та якість життя в урбаністичному просторі. Методологія дослідження створена на основі аналізу джерел літератури та архівних прикладів впровадження фітостін у різних містах. Результати. Проаналізовано вплив інфраструктури фітостін у містах. Дослідження показало, що впровадження фітостіни в міську інфраструктуру сприяє збільшенню кількості зелених зон, зменшенню міського острова тепла та покращенню фізичного та психологічного стану мешканців. Стаття розширює розуміння потенціалу фітостіни як інструменту зеленої трансформації в міському оточенні, підкреслюючи важливість інтеграції екологічних технологій у міське планування. Дослідження розкриває важливість створення доступних та зручних зон для фізичної активності у містах для підвищення якості життя населення та зменшення рівня стресу. Практична значущість. Результати можуть бути корисними для містобудівників, архітекторів, урбаністів та екологів при проєктуванні та розвитку міських ландшафтів. Впровадження фітостін є важливим кроком у розвитку сталого містобудування, який сприяє покращенню якості життя та здоров'я мешканців. З огляду на глобальні екологічні виклики, такі інноваційні підходи мають значний потенціал для забезпечення сталого розвитку міст.