СПРИЙНЯТТЯ ТА РЕЗОНАНС ДОСЛІДЖЕННЯ ГЕНЕРАТИВНОГО ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В ДИЗАЙНІ ІЛЮСТРОВАНИХ ЦИФРОВИХ КНИЖОК - Лі, Ян; Чупріна, Наталія (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета статті спрямована на дослідження функціонування та ролі генеративного штучного інтелекту (ШІ) у спільному дизайні ілюстрованої цифрової книжки як творчого об’єкта. Використовуючи стимуляцію, сприйняття та резонанс як відправну точку, в роботі побудовано модель співпраці людини та ШІ та розкрито потенціал емоційного дизайну в генеративних програмах ШІ. Методологія. В роботі здійснено аналіз поточного застосування технології генеративного штучного інтелекту у створенні історії, зображень, звуку та анімації, узагальнено різні режими роботи між людським і генеративним штучним інтелектом, а також проведено порівняння трьох етапів емоційного дизайну, що впливають на дизайн та моделювання цифрової ілюстрованої книги. Результати. На основі аналізу поточної ситуації застосування генеративного штучного інтелекту в дизайні цифрової книги, ця стаття створює чотириетапну структуру дослідження від стимуляції, сприйняття до резонансу та зворотного зв’язку на основі трьох рівнів емоційного дизайну. Завдяки аналізу процесу створення та відгуків про цифрову книжку з малюнками «Парасолька», це дослідження оцінює переваги та недоліки такої співпраці. Воно визначає відповідні сильні сторони як дизайнерів, так і штучного інтелекту під час процесу співпраці та підкреслює прогалину в розумінні семантики людини генеративним ШІ, що впливає на емоційний резонанс. Дослідження показує, що візуальні та слухові подразники можуть покращити взаєморозуміння між генеративним ШІ та дизайнерами через повторне вплив. Обґрунтовано, що така взаємодія створює ідеальну модель для співпраці людини та штучного інтелекту в розробці ілюстрованої цифрової книги для подальших досліджень. Наукова новизна. Дослідження зосереджено на моделі співпраці людини та ШІ та на тому, як машинні творіння можуть розуміти людей і досягати емоційного резонансу. Практична значущість. У цьому дослідженні сформульовано рекомендації щодо впровадження зв’язку між генеративним штучним інтелектом і роботою дизайнера, а також про те, як нові технології можуть відобразити людські емоції в дизайні ілюстрованих цифрових книжок.