ХУДОЖНЬО-КОМУНІКАТИВНІ ВЛАСТИВОСТІ СУЧАСНОЇ ІЛЮСТРАЦІЇ В КОНТЕКСТІ ІСТОРИЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКОЇ ГРАФІКИ - Чупріна, Наталія Владиславівна; Слітюк, Олена Олександрівна; Васильєва, Олена Сергіївна; Лаврусенко, Сергій Петрович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. Мета. Формування концепції дизайн-проєктування ілюстрованого видання художнього твору, як засобу візуально-естетичної комунікації, через дослідження впливу історичного розвитку оформлення поліграфічних видань на сучасний дизайн в межах українського книжкового ринку. Методологія. Було застосовано: системний аналіз для визначення місця сучасного дизайну книги в історичному контексті розвитку українського дизайну; контекстуальний аналіз для визначення взаємозв’язку сучасного книжкового дизайну з соціокультурним кліматом та економічною ситуацією України; аналіз та узагальнення існуючих наукових праць на схожу тематику; описово-дослідницький метод для аналізу споріднених творів мистецтва. Результати. У процесі дослідження було проаналізовано загальний історичний розвиток оформлення української книги XX та XXI сторічь (з зосередженням на кінці XX – початку XXI), економічні та соціальні чинники, які вплинули на книжковий дизайн; була узагальнена інформація попередніх досліджень; досліджено художньо-комунікативні властивості сучасної ілюстрації; виділені критерії передпроєктного дослідження, на які варто звернути увагу при дизайн-проєктуванні ілюстрованого видання. Наукова новизна одержаних результатів полягає у визначенні принципів дизайн-проєктування книжкового видання, що включає в себе вивчення історичного, соціального, культурного та економічного контексту та врахування художньо-комунікативних властивостей сучасної ілюстрації. Практична значущість. Дослідження може сприйматися певними методологічними вказівками щодо всебічного підходу до дизайну та верстки ілюстрованого видання через призму історично-культурного розвитку.