ЗАСТОСУВАННЯ ТЕОРІЇ ПРОСТОРОВОЇ ВЛАДИ МІШЕЛЯ ФУКО ДО ДИЗАЙНУ ІНТЕР’ЄРУ СТОМАТОЛОГІЧНИХ КЛІНІК - Чжао, Ке; Косенко, Данило (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета. Базуючись на теорії просторової влади Фуко, ми обговорюємо її застосування в дизайні інтер’єру стоматологічних клінік і пропонуємо стратегії дизайну для досягнення рівноваги та оптимізації влади, щоб створити краще середовище для стоматології. Методологія. На основі теорії просторової влади Фуко, використовуючи аналіз літератури, тематичні дослідження та міждисциплінарні методи дослідження, проаналізовано інтер’єр стоматологічної клініки для виявлення механізмів та наслідків просторової влади та виявлення стратегій вдосконалення дизайну. Результати. У статті аналізуються суб’єкти та об’єкти влади у внутрішньому просторі стоматологічних клінік, описується взаємозв’язок влади у просторовому плануванні, оздобленні та візуальних елементах, а також пропонується стратегія покращення дизайну інтер’єру стоматологічних клінік на основі теорії просторової влади Фуко. Наукова новизна. Теорія просторової влади Фуко застосована до сфери дизайну інтер’єру стоматологічної клініки для аналізу дизайну середовища з точки зору відносин влади, надаючи нові перспективи та ідеї для досліджень у цій галузі. Практична значущість. Запропонована стратегія дизайну допомагає досягти балансу та оптимізації просторової влади в стоматологічних клініках, сприяє гармонійному розвитку стосунків лікар-пацієнт, покращує якість надання стоматологічних медичних послуг, а також має значення для практики дизайну інтер’єрів стоматологічних клінік.