РОЗВИТОК FASHION-ФОТОГРАФІЇ У ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ XX СТ.: КОМПОЗИЦІЙНО-СТИЛІСТИЧНІ ПРИЙОМИ, ВЗАЄМОВПЛИВ МИСТЕЦТВА І РЕКЛАМИ - Тульчинська, Софія Олегівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. Мета статті: проаналізувати творчість провідних майстрів фешн-фотографії першої половини XX ст., виявити авторські художні прийоми та тенденції розвитку даного виду просування дизайн-інновацій. Методологія. У дослідженні використано біографічний, історико-хронологічний методи, а також методи аналізу, синтезу, образно-стилістичного та формального аналізу творів фотомистецтва. Результати. У статті розглянуто творчість провідних майстрів фешн-фотографії першої половини XX ст., проаналізовано їх авторські композиційні та стилістичні прийми. З’ясовано, що з 1920-х рр. фешн-фотографія активно розвивається і поступово переважає над фешн-ілюстрацією завдяки зростанню популярності друкованої преси, зокрема, журналів Vogue і Harper's Bazaar. З’ясовано особливості взаємовпливу фотомистецтва, моди і реклами, обумовленого тим, що мистецтво фешн-фотографії опановували переважно митці з художньою освітою з живопису. Виявлено авторські художньо-композиційні та стилістичні прийми провідних майстрів фешн-фотографії першої половини XX ст., найяскравішими з яких є: запозичення виразних засобів образотворчого мистецтва і сценічної фотографії (Едвард Стейхен), використання сюрреалістичних технік і елементів (колажі, імітація багатошаровості, ефекти спотворення), синтез мистецтва і моди, поєднання одягу, аксесуарів та поз моделей з художніми елементами і реквізитом (Ман Рей), задоволення безпосередніх очікувань як об'єкта, так і глядача щодо відповідного контексту, маніпулювання об’ємами зображень (Сесіл Бітон), поєднання природного світла і штучних джерел, увага до деталей, експерименти з різними фотографічними техніками, такими як платино-паладієвий друк (Ірвінг Пенн), звільнення творчого процесу зйомки від студійних налаштувань і поз, подібних до манекенів, демонстрація якостей природного сонячного світла і зйомки на відкритому повітрі (Луїза Даль-Вульф). Наукова новизна. Вперше проаналізовано творчість провідних майстрів фотомистецтва у світовій фешн-індустрії, виявлено їх авторські композиційні та стилістичні прийоми, виявлено особливості зв’язку фешн-фотографії з мистецтвом та рекламою. Практична значущість. Матеріали дослідження є корисними у формуванні змісту посібників, конспектів лекцій, лекційних занять з історії дизайну і фотомистецтва, для практики фотозйомок моделей одягу.