ЛЕОНІД АНДРІЄВСЬКИЙ: ДИЗАЙНЕР КНИГИ - Петрушевська, Христина Aндріївна; Андрієвський, Леонід Іванович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. Стаття присвячена аналізу творчості видатного українського митця Леоніда Андрієвського, який відзначився значним внеском у розвиток української культури та мистецтва. Розглядається його творчість як дизайнера книги. Висвітлено деякі ключові моменти біографії митця та його професійні досягнення. У статті розглядаються попередні дослідження, присвячені творчості Леоніда Андрієвського, такі як «Леонід Андрієвський – майстер книги» Ю. Бєлічка та «Печалі й радості Леоніда Андрієвського» В. Підгори. Розкрито основні аспекти цих досліджень та їхній внесок у розуміння й оцінку творчості митця. Представлені результати аналізу творчості Леоніда Андрієвського, його шляху до успіху та впливу на українську культуру. Окреслено ключові моменти його кар'єри, відзначено професійні досягнення та внесок у мистецтво. Зазначено, що дослідження творчості Леоніда Андрієвського має важливе значення для розуміння його ролі в українському мистецтві. Заключною частиною є підведення підсумків статті та підтвердження важливості творчості Леоніда Андрієвського для української культури й мистецтва, його внеску в розвиток книжкового мистецтва та формування української національної ідентичності. Мета. Мета статті полягає у системному аналізі творчості відомого українського митця Леоніда Андрієвського як дизайнера книги. Стаття спрямована на розгляд ключових моментів біографії митця, його професійних досягнень та внеску в розвиток української культури та мистецтва. Вона також аналізує попередні дослідження, присвячені творчості Леоніда Андрієвського, зокрема роботи Ю. Бєлічка та В. Підгори, для кращого розуміння й оцінки його творчого спадку. Методологія. У статті використано традиційні наукові методи історичного аналізу, порівняльного аналізу, метод системно-структурного аналізу. Результати. Виявлено, що внесок Леоніда Андрієвського у розвиток української культури та мистецтва є надзвичайно значущим. Він відомий як видатний дизайнер, який працював над дизайнерським оформленням понад ста видань, серед яких були книги з історії, мистецтва та культури України. Твори Леоніда Андрієвського отримали визнання як національно, так і міжнародно, завдяки їх вишуканому дизайну та вмілому поєднанню тексту й образів. Наукова новизна. Наукова новизна даної статті полягає в тому, що в ній уперше розглядається постать Леоніда Андрієвського як дизайнера книги. Практична значущість. Даний матеріал може бути використаний у культурно-освітньому процесі при професійній підготовці дизайнерів-графіків.