ВПЛИВ КОМПОЗИЦІЙНИХ АСПЕКТІВ ДИЗАЙНУ УПАКОВКИ НА СПОЖИВЧИЙ ВИБІР - Мєрєнков, Гнат Анатолійович; Булатов, Валерій Анатолійович; Доманська, Юліана Олександрівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. В статті проведений аналіз впливу композиційних аспектів дизайну упаковки на споживчий вибір. Розглянуто особливості застосування композиційних принципів у формуванні дизайну упаковки. З’ясовано, що дизайн упаковки може бути виконаний у найрізноманітніших стилях, залежно від поставлених дизайнерських задач, але при цьому завжди базується на глибокому розумінні принципів композиції. Мета: визначення впливу композиційних аспектів дизайну упаковки на споживчий вибір. Методологія. У дослідженні були застосовані наступні методи аналізу: систематизація і порівняння, комплексний аналіз, узагальнення, які допомогли у визначенні основних дефініцій теми вивчення та відтінити подальші шляхи впливу композиційних аспектів дизайну упаковки на споживчий вибір.. Результати. Зроблений аналіз впливу аспектів композиції дизайнерського упакування на попит товару. Визначено як діє дизайн упакування на здоров'я споживачів та довкілля, що має важливе значення для виробників та споживачів. Розглянуто негативний вплив маніпулятивної упаковки на споживачів та потребу у більш детальному аналізі факторів, що відрізняють хороший маркетинг від поганого. Виявлено взаємозв'язок різноманітних стилів у створенні дизайну упаковки із фундаментальними принципами композиції. Наукова новизна полягає втому, що в перше було проведено аналітичне дослідження значення впливу композиційних аспектів дизайну упаковки на споживчий вибір. Практична значущість. Опрацьована інформація, аналіз знайдених джерел та висновки, представлені матеріали, розширило уявлення даного питання та допомогло визначити напрям для подальшого дослідження щодо проведеного аналізу впливу композиційних аспектів дизайну упаковки на споживчий вибір. Результати дослідження можуть бути корисними в подальшому науковому пошуку впливу композиції дизайнерського упакування на попит товару.