ВПЛИВ КОЛЬОРУ НА ПСИХОЕМОЦІЙНИЙ СТАН ВІЙСЬКОВИХ У ДИЗАЙНІ ІНТЕР’ЄРІВ РЕАБІЛІТАЦІЙНИХ ЦЕНТРІВ - Заставний, Роман Степанович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. Реабілітаційні заклади для військових забезпечують фізичне та психологічне відновлення ветеранів і військовослужбовців. У статті досліджується, як вибір кольору в інтер'єрі впливає на емоційний стан і комфорт пацієнтів, а також надаються рекомендації щодо оптимального використання кольорів для покращення психоемоційного стану військових у процесі реабілітації. Мета. Метою дослідження є визначення впливу кольорової палітри як одного із засобів дизайну на психоемоційний стан військових пацієнтів у реабілітаційних центрах. Дослідження також спрямоване на розробку рекомендацій щодо оптимального використання кольорів у дизайні інтер’єрів для покращення емоційного комфорту та прискорення реабілітації військових. Методологія. У дослідженні застосовано комплексний підхід до аналізу впливу кольору на психоемоційний стан військових у реабілітаційних центрах, який включав вивчення наукових публікацій та проведення опитування серед трьох груп респондентів: військовослужбовців, осіб, які перебували або перебувають на реабілітації і цивільних. Результати. Проаналізовано вплив конкретних кольорів (білий, сірий, синій, зелений, жовтий, червоний, оранжевий, фіолетовий, рожевий, блакитний і чорний) на психоемоційний стан військових пацієнтів у реабілітаційних центрах. Враховано результати опитування трьох груп респондентів та наукові дані, що підтверджують фізіологічні, когнітивні й емоційні реакції людини на колір. Дослідження показує, що колір може значно впливати на людей з психічними розладами, зокрема депресією, що підкреслює важливість обґрунтованого вибору кольорів у реабілітаційних центрах. Наукова новизна. Дослідження розширює розуміння впливу кольору на психоемоційний стан військових, зокрема тих, хто перебуває на реабілітації. Робота дає нові дані про реакцію військовослужбовців на певні кольорові палітри, визначаючи відмінності в їхньому впливі порівняно з цивільними, а також обґрунтовує психологічні й фізіологічні аспекти використання кольору в реабілітаційних інтер’єрах. Практична значущість. Отримані результати можуть бути використані для оптимізації дизайну реабілітаційних центрів, сприяючи створенню середовища, що підтримує емоційний комфорт і покращує процес реабілітації. На основі рекомендацій щодо вибору кольорів дизайнери та архітектори можуть створювати інтер’єри, які сприяють зниженню стресу, покращенню настрою та загальній релаксації військових пацієнтів.