ЕСТЕТИЧНІ ПРИНЦИПИ ГЕОМЕТРІЇ В АВТОРСЬКІЙ ЗАЧІСЦІ ВІДАЛА САССУНА - Браїлко, Ігор Анатолійович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. Мета статті: систематизувати розмаїття форм зачісок В. Сассуна, виявити основні авторські формотворчі прийоми і засоби. Методологія. Для досягнення поставлених цілей було застосовано методи аналізу, синтезу, аналогії; методи образно-стилістичного та формального аналізу. Результати. Розглянуто творчу спадщину видатного британського дизайнера зачіски Відала Сассуна. Основна увага дослідження спрямована на аналіз формотворення зачіски. На основі найхарактерніших зразків зачісок В. Сассуна 1960-х рр. проаналізовано формотворчі авторські принципи майстра, серед яких: геометрія, співвідношення з анатомічною структурою обличчя; джерела натхнення – архітектура Баухаузу та інші зразки модернізму; композиційні засоби виразності – асиметрія, навскісні лінії, діагоналі, кути; філософія та спосіб догляду – «мити і носити», самостійне укладання. З’ясовано, що найхарактернішими зразками зачісок від В. Сассуна є боб «п’ять точок», симетричний та асиметричний «боб» короткої та середньої довжини, симетричне та асиметричне каре короткої та середньої довжини, стрижки «піксі» та Goddess. Наукова новизна. Вперше у мистецтвознавчих дослідженнях з дизайну проведено аналіз творчості британського дизайнера зачіски Відала Сассуна, проаналізовано художні підходи у формотворенні, що дозволили майстру втілити ідею подібності зачіски з геометричними формами архітектури Баухаузу. Практична значущість. Матеріали дослідження можуть бути використані у викладанні курсів з історії перукарського мистецтва та дизайну. Спадщина В. Сассуна є вагомою сторінкою історії перукарського мистецтва, а також потужним джерелом натхнення для сучасної практики у створенні варіативних стрижок «боб» і «каре».