ВІЗУАЛЬНИЙ СТИЛЬ В КАРТОГРАФУВАННІ ЯК ЕЛЕМЕНТ ВІЗУАЛЬНОЇ КОМУНІКАЦІЇ - Безугла, Руслана Іванівна; Криворотько, Ганна Андріївна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. Сучасне картографування надає широкі можливості для створення різноманітних видів карт. Однак, не завжди ці можливості використовуються раціонально. Ефективне візуальне оформлення карт дозволяє виділити найбільш важливу інформацію та зробити її легко сприйнятливою. Метою статті є виявлення візуально-стильових характеристик карт, які впливають на їх ідентифікацію серед видового різноманіття. Методологія. Теоретико-методологічною базою дослідження стали такі загальнонаукові підходи та методи як-от: міждисциплінарний підхід, метод узагальнення, системний та структурно-функціональний методи. Результати. Розглянуто загальногеографічні, тематичні і оглядові карти. Визначено основні принципи стилістичного оформлення карт, які забезпечують ефективність візуальної комунікації. Доведено, що стилістичне оформлення має важливе значення у сприйнятті загальної образності карти. Наукова новизна дослідження полягає у спробі довести вплив візуального стилю карти на її ідентифікацію. Констатовано, що стилістичне оформлення карт є важливою складовою візуальної комунікації, яка впливає на ефективність сприйняття та розуміння картографічної інформації. Практична значущість дослідження обумовлена розширенням теоретичних відомостей про візуальний стиль різних видів карт. Результати, отримані в ході дослідження, допоможуть краще зрозуміти принципи стилістичного оформлення карт і використовувати їх для ефективної візуальної комунікації, підвищення якості картографічних творів. Висновки. Проведене дослідження дозволяє стверджувати, що візуальний стиль є складовою візуальної комунікації та інформаційного повідомлення, яке здатне впливати на сприйняття більшості видів карт, забезпечуючи чітку передачу інформації. Візуальний стиль карти безпосередньо впливає на видову ідентифікацію карти, адже саме візуальний стиль допомагає з’ясувати для чого створена певна карта, привертає увагу цільової аудиторії, формує неповторний імідж карти, закріплюючи асоціативний образ у пам’яті споживача.