СУЧАСНІ ВИКЛИКИ УРБАНІЗАЦІЇ ТА ЗМІНИ В ПРОСТОРІ МІСТ - Чемакіна, Октябрина Володимирівна; Дубик, Олександр Миколайович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. Стаття присвячена аналізу актуальних викликів урбанізації та трансформацій, що відбуваються в міському просторі в умовах швидкого розвитку сучасних міст. Досліджено ключові проблеми, які виникають внаслідок урбанізації, зокрема перенаселеність, екологічні виклики, зміни в інфраструктурі та соціальних структурах міст. Особливу увагу приділено необхідності пошуку оптимальних підходів до управління міськими територіями з урахуванням соціальних, екологічних і технологічних змін. Мета. Дослідження спрямоване на аналіз актуальних викликів урбанізації та трансформацій міського простору. Виявлення ключових проблем, таких як перенаселеність, зниження площ зелених зон, екологічні виклики, соціальна нерівність та старіння інфраструктури, є важливим етапом формування стратегій сталого розвитку міських територій. Методологія. У статті застосовано комплексний підхід до дослідження проблем урбанізації, який включає аналіз статистичних даних, порівняльний аналіз, експертні оцінки, огляд наукових джерел і вивчення міжнародного досвіду. Такий підхід дозволяє врахувати різноманітність аспектів, що впливають на урбанізаційні процеси. Результати. Виявлено основні проблеми урбанізації, включаючи перенаселеність, скорочення зелених зон, соціальну нерівність, застарілість інфраструктури, екологічні виклики та вплив змін клімату. Розкрито значення інноваційних технологій для підвищення ефективності управління міськими ресурсами. Запропоновано стратегії адаптації міст до сучасних викликів шляхом інтеграції екологічних, соціальних і технологічних підходів. Наукова новизна. Розроблено концепцію сталого розвитку міських територій, що враховує взаємозв’язок між урбанізацією, просторовими змінами та інноваційними технологіями. Особливий акцент зроблено на балансуванні економічних, екологічних і соціальних інтересів у процесі міського планування. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані для створення державних і муніципальних стратегій розвитку міських територій, модернізації інфраструктури, підвищення ефективності використання міських ресурсів. Запропоновані підходи спрямовані на забезпечення комфортного середовища для мешканців міст та адаптацію до глобальних змін.