ОСНОВНІ ЗАСАДИ КОМПЛЕКСНОГО ПІДХОДУ ЩОДО ПЛАНУВАННЯ ТА ЗАБУДОВИ НАБЛИЖЕНИХ ДО АЕРОПОРТІВ ТЕРИТОРІЙ - Степанчук, Олександр Васильович; Омельяненко, Максим Вікторович; Лапенко, Олександр Іванович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. Стаття досліджує основні засади комплексного підходу щодо планування та забудови територій, які знаходяться в приаеропортовій зоні, з урахуванням безпеки польотів, впливу шумового забруднення, забезпечення транспортної доступності, сталого розвитку та екологічної стійкості. Розглянуто також вплив наявності аеропортів на економіку, міську інфраструктуру та соціальну структуру населених пунктів, а також необхідність впровадження нових підходів щодо розвитку авіаційної інфраструктури в умовах зростання попиту на авіаційні послуги. Метою дослідження є розробка комплексного підходу щодо планування та забудови територій і визначення можливих шляхів для вирішення питань з удосконалення умов планування та забудови територій навколо аеропортів, які полягають у врахуванні інтересів різних суб'єктів містобудівних відносин. Стаття спрямована на виявлення можливих конфліктів інтересів між аеропортами, міською адміністрацією, бізнесом та громадськістю, а також на розробку підходів до мінімізації цих конфліктів через багатокритеріальну оптимізацію. Досягнення цієї мети дозволяє забезпечити сталий розвиток територій навколо аеропортів, гармонізуючи інтереси всіх зацікавлених сторін та сприяючи раціональному використанню міських земельних ресурсів. Методологія. Методи дослідження: аналіз літературних джерел, матеріалів, що стосуються питань планування та забудови територій навколо аеропортів. Результати. Вивчається та розглядається важливість всебічного підходу до планування та забудови територій навколо аеропортів. Стаття підкреслює необхідність врахування не тільки технічних, але й містобудівних та економічних аспектів для забезпечення гармонійного розвитку територій навколо аеропортів. Визначено конфлікти інтересів між різними суб’єктами містобудівних відносин — такими як аеропорт, міська влада, бізнес та громадськість, вирішення яких потребують ретельного аналізу й прийняття компромісних рішень. Інтереси кожної зі сторін мають бути гармонізовані, щоби забезпечити сталий розвиток не тільки прилеглих територій, а й території всього населеного пункту. Визначено ключові етапи розробки, які б задовольняли інтереси всіх сторін у містобудівних відносинах, зокрема навколо територій аеропортів, а саме: ідентифікація інтересів усіх сторін, проведення відкритих консультацій, аналіз можливих рішень, оцінка наслідків, впровадження механізмів контролю та зворотного зв’язку, довгострокове планування та забезпечення юридичної основи. Встановлено, що комплексний підхід до управління та планування територій навколо аеропортів здатний забезпечити збалансований розвиток населеного пункту, який враховує інтереси всіх учасників і сприятиме підвищенню якості життя населення. Практична значущість. Практична цінність цього дослідження полягає у використанні математичної моделі для аналізу та оптимізації взаємозв'язків між суб'єктами містобудівних відносин щодо використання територій навколо аеропортів, а також мінімізація конфліктних взаємодій шляхом багатокритеріальної оптимізації, що враховує інтереси всіх сторін та забезпечує сталий розвиток територій. Запропонована модель дозволяє систематизувати процес ухвалення рішень, забезпечуючи пошук компромісів, які сприяють гармонізації різних інтересів у містобудівному процесі.