ОСОБЛИВОСТІ АРХІТЕКТУРНОГО ТА КОНСТРУКТИВНОГО ЗАСТОСУВАННЯ МОДУЛЬНИХ БУДІВЕЛЬНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ДЛЯ АЕРОПОРТОБУДУВАННЯ - Скребнєва, Світлана Миколаївна; Візір, Ангеліна Сергіївна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. У роботі досліджуються особливості та переваги модульного принципу будівництва аеропортів в порівнянні з традиційним методом зведення будівель, окреслено основні типи модульних елементів, процес їхнього виготовлення та особливості з’єднання, досліджується зарубіжний досвід використання модульних будівельних компонентів в аеропортах. Мета – дослідити та обґрунтувати тенденції впровадження модульних будівельних конструкцій в аеропортобудуванні. Окреслити основні фактори, які впливають на вибір та конструктивне застосування модульних елементів при реконструкції та розширенні аеропортів. Дослідити зарубіжний досвід використання модульних будівельних компонентів в аеропортах. Методологія базується на використанні загально-наукових методів, таких як аналіз, систематизація, узагальнення, порівняння. Емпіричною базою для проведення наукової роботи став дистанційний аналіз об’єктів: наукових публікацій та статей. Результати. Проаналізовано особливості та переваги модульного принципу будівництва аеропортів в порівнянні з традиційним методом зведення будівель; окреслено основні типи модульних елементів, процес їхнього виготовлення та особливості з’єднання; опрацьовано низку українських та закордонних джерел, що розглядають дану проблему. Для створення уяви про те, яке практичне значення мають зведені модульні будівлі в аеропортах, було розглянуто та проаналізовано зарубіжні приклади. Зокрема, комплекс модульних будівель Wilmot в міжнародному аеропорту Даллеса, розширення залу D міжнародного аеропорту Хартсфілд-Джексон в Атланті та повністю модульний аеропорт в Сенегалі. Виявлено, що модульна технологія знижує вплив будівництва на навколишнє середовище, прискорює темпи зведення, забезпечує економію часу та матеріалів. Наукова новизна полягає у комплексному аналізі практичності застосування модульних елементів в аеропортах, дослідження охоплює інтеграцію інноваційних комп’ютерних технологій на стадії проєктування модулів та всього життєвого циклу будівлі. Практична значущість. Впровадження модульних будівельних конструкцій є перспективним методом реконструкції та розширення аеропортів нашої держави, постраждалих внаслідок повномасштабного вторгнення, особливо коли головним критерієм є швидкість зведення та економія витрат.