МЕТОДИКА ВИЗНАЧЕННЯ НЕСУЧОЇ СПРОМОЖНОСТІ КОНСТРУКЦІЙ АЕРОДРОМНИХ ПОКРИТТІВ - Дубик, Олександр Миколайович; Чемакіна, Октябрина Володимирівна; Чернишова, Оксана Сергіївна; Осовський, Іван Миколайович; Кудрявець, Євген Сергійович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. У статті наведено методику та результати визначення несучої спроможності конструкцій жорстких аеродромних покриттів за методом ACR-PCR за допомогою програмного комплексу FAARFIELD 2.1.1. Проведено чисельні експерименти з визначення несучої спроможності аеродромних покриттів жорсткого типу з використанням методу ACR-PCR. Мета роботи полягає у розробці рекомендацій щодо розрахунку, конструювання та визначення несучої спроможності конструкцій аеродромних покриттів з використанням методу ACR-PCR. Методологія. Методи дослідження: аналіз літературних джерел, статистичних і експериментальних даних стосовно найбільш поширених повітряних суден, які експлуатуються на аеродромах України, а також реального розкладу пасажирських повітряних суден аеропортів України в довоєнний період. Результати. Виконано розрахунок конструкції аеродромного покриття на дію навантажень від найбільш поширених повітряних суден, які експлуатуються на аеродромах України. Проведено чисельні експерименти щодо визначення несучої спроможності аеродромних покриттів з використанням методу ACR-PCR та розроблено моделі руйнування аеродромного покриття. Розраховано показники залишкового ресурсу покриття CDF повітряних суден: загальний індекс CDF і частка кожного повітряного судна у формуванні максимального значення CDF. Наукова новизна. У статті розроблена модель руйнування аеродромного покриття, запропоновано комплексний підхід при оцінці несучої спроможності аеродромних покриттів, що дозволяє підбирати конструкції покриттів з урахуванням найкритичніших за впливом повітряних суден та заданого терміну експлуатації. Отримані результати корисні для планування розвитку аеропортів України, повоєнного відновлення інфраструктури. Практична значущість. Результати роботи можуть застосовуватися для оцінки несучої спроможності аеродромних покриттів, раціональному підборі конструкцій покриттів під час планування капітального ремонту та реконструкції злітно-посадкових смуг аеродромів.