БЕТОНИ НА ПОРИСТИХ ЗАПОВНЮВАЧАХ В БУДІВНИЦТВІ - Столевич, Ігор Анатолійович; Постернак, Олександр Олексійович; Петраш, Світлана Вікторівна; Костюк, Анатолій Іванович; Уразманова, Надія Фанісівна (Теорія та практика дизайну, 2024)
Мета. Метою роботи є доведення можливості застосування керамзитобетону на карбонатному піску в монолітних несучих і огороджувальних конструкціях і в залізобетонних елементах і конструкціях. Методологія. Дослідження ґрунтується на аналізі літературних джерел та досвіду застосування місцевих матеріалів та відходів промисловості для легких бетонів в будівельних конструкціях. Результати. До недавнього часу проведені в нашій країні і за кордоном експериментальні і теоретичні дослідження вказували на можливість використання легких бетонів в основному для зовнішніх огороджувальних конструкцій. В даний час доведено можливість ефективного використання також для елементів несучих конструкцій. Легкі бетони мають наступні переваги перед важкими: менша власна вага конструкцій, можливість використання відходів промисловості як сировини для заповнювачів, а також вирішення проблеми дефіциту щебеню за рахунок застосування місцевих матеріалів. Найбільший обсяг виробництва пористих заповнювачів в нашій країні складають штучні заповнювачі, отримані шляхом обпікання. Навіть однойменні заповнювачі мають значні розбіжності структури, складу та властивостей, максимальне їх врахування та удосконалення конструктивних рішень може сприяти додатковій економії матеріальних ресурсів. Наукова новизна. Доведена можливість використання легких бетонів на пористих заповнювачах для виготовлення бетонних і залізобетонних конструкцій міцністю 5...30 МПа. Практична значущість. Раціональне використання легких бетонів дозволяє розв’язувати екологічні, ресурсозберігаючі та економічні проблеми сучасного будівництва за рахунок утилізації технологічних і техногенних відходів при виготовленні великих і дрібнопористих заповнювачів. Більш інтенсивне впровадження легких бетонів у будівельну практику є одним з джерел технічного прогресу.