ХУДОЖНЬО-КОМПОЗИЦІЙНІ МЕТОДИ ВПРОВАДЖЕННЯ АРТ-ОБ’ЄКТІВ У ДИЗАЙНІ ІНТЕР’ЄРУ - Пилипчук, Оксана Дмитрівна; Кащенко, Олександр Володимирович; Полубок, Андрій Павлович (Теорія та практика дизайну, 2024)
Анотація. Мета статті полягає у виявленні основних художньо-композиційних методів упровадження арт-об’єктів у дизайні інтер’єру для створення гармонійного естетичного простору. У роботі використано основні принципи системного підходу до аналізу літературних джерел і практичного досвіду, порівняння й узагальнення, систематизацію, художньо-композиційний і структурний аналіз. Результати. У результатах розглянута роль художньо-композиційних методів упровадження арт-об’єктів у дизайн інтер’єру, їхній вплив на особливості сприйняття інтер’єрного простору та здатність арт-об’єктів привносити індивідуальність і особливий характер у простір для підвищення його естетичності. Сформульовано основні методи впровадження арт-об’єктів у художньо-композиційному аспекті шляхом використання різноманітних видів і жанрів образотворчого та прикладного мистецтва, включаючи також об’єкти сучасного мистецтва, для створення визначеного образу приміщення з погляду його функціонального призначення. У результаті структурного аналізу визначені основні художньо-композиційні методи, які застосовуються у творчій і проєктній практиці дизайнерів і художників у процесі застосування арт-об’єктів в інтер’єрі, як-от: 1) домінування; 2) симбіоз; 3) інтеграція; 4) деструкція. Наукова новизна полягає в дослідженні, структуруванні та визначенні основних художньо-композиційних методів упровадження арт- об’єктів у дизайні інтер’єру для створення гармонійного естетичного простору. Практична значущість. Визначені методи можуть бути корисним засобом у дизайні інтер’єру з упровадженням різноманітних арт-об’єктів у художньо-композиційному аспекті. Результатами дослідження рекомендовано використання основних художньо-композиційних методів упровадження арт-об’єктів в інтер’єрі на стадії його проєктування й у процесі реалізації.