СВІДОМІСТЬ ЛЮДИНИ ЯК ОСНОВА ФОКУС-ГРУП У ДИЗАЙНІ - Ковальов, Юрій Миколайович; Антонюк, Станіслав Юрійович; Кудерська, Ірина Ігорівна; Кулібаба, Олександр Сергійович; Сорокіна, Юлія Олександрівна (Теорія та практика дизайну, 2024)
Анотація. Мета. Установити структуру та стан свідомості людини як основи визначення фокус-груп у дизайні з урахуванням стадій її еволюційного та життєвого циклу. Методологія. Математична основа – хвильова модель С-простору. Моделювання еволюції та життєвого циклу – теорія самоорганізації складних систем. Визначення структури свідомості та психотипів – сценарій (1С, 1О) самоорганізації. Верифікація та калібрування моделей – порівняний аналіз творів мистецтва, гуманітарних і природничих наук. Результати. Теоретичні – кореляції між каналами взаємодії людини із середовищем, структурою свідомості, психотипами, соціальною стратифікацією суспільства, потребами, стилістичними й іншими особливостями дизайну для різних фокус-груп. Практичні – приклади кореляцій між потребами фокус-груп (або окремих замовників з урахуванням їхніх психологічних портретів) і дизайн-концепціями об’єктів і виробів. Наукова новизна. Методи, моделі, специфікації та кореляції між суб’єктивними і об’єктивними складовими частинами системи «середовище – об’єкт дизайну – дизайнер – споживач». Практична значущість. Формалізація й оптимізація визначення потреб, вибору й оцінювання аналогів, обґрунтування дизайн-концепції (відношення об’єкта дизайну до середовища, стилю, функціональності, трансформованості, об’ємно-планувальних рішень, забезпечення сенсорного комфорту), оптимізація послідовності проєктування.