ЕСТЕТИКА ГЛАМУРУ В ДИЗАЙНІ СУЧАСНОГО ЧОЛОВІЧОГО КОСТЮМА: ПОШУК НОВИХ ОБРАЗНО-СТИЛЬОВИХ РІШЕНЬ - Будяк, Вікторія Валеріївна; Єрмакова, Тетяна Сергіївна; Токар, Марина Іванівна (Теорія та практика дизайну, 2024)
Анотація. Дизайн прикметний впливом різних суспільних і культурних явищ і їх концептуальним утіленням, зокрема в костюмі. Гламур постає одним із найвиразніших явищ сучасності, масовість захоплення яким зумовлена насамперед тенденціями моди. Предмети одягу, як носії візуальної ідентифікації гламуру, асоціюються з типовими образно-асоціативними характеристиками, засобами формоутворення, принципами декоративного вирішення, структурною організацією форми костюма загалом. Ретроспективний аналіз закономірностей становлення стилю гламур в одязі демонструє шлях оригінальних формально-конструктивних перетворень, сприймається як метафора художньої репрезентації зовнішності людини та вказує на зростання ролі стилізуючої функції костюма. Мета. Мета дослідження полягає у виявленні стилістичних і формотворчих проявів гламуру в сучасному чоловічому костюмі. Методологія. У роботі застосовано комплексний і системний підходи. Аналіз процесів становлення та розвитку гламуру, як явища та стилю вбрання, базувався на міждисциплінарному підході та порівняльному аналізі наукових історичних, культурологічних і мистецтвознавчих джерел. Загальнотеоретичний і системно-історичний підходи надали можливість простежити еволюцію стилю гламур у чоловічому костюмі. Метод образно-стилістичного аналізу застосовувався до вивчення особливостей гламурних зразків. Завдяки чому встановлено об’єктивно існуючу практику запозичень і ретроспектив образів, структур, прийомів крою, принципів формоутворення в інтерпретаціях гламуру як провідного концептуального напряму у практиці сучасного дизайну. За допомогою методу типологізації виявлено структури та типології образів гламурного чоловічого костюма. Результати. Проведені дослідження дають можливість визначення найбільш характерних структурних і образно-стильових ознак формоутворення гламурного чоловічого костюма з метою проєктування перспективних форм сучасного одягу у стилі гламур. Наукова новизна одержаних результатів дослідження полягає в тому, що вперше запропонований цілісний науковий підхід, що теоретично обґрунтовує процеси гламуризації чоловічої моди та пошук нових образно-стильових рішень. Практична значущість роботи полягає в тому, що зміст аналітичної частини дослідження, його основні результати можуть бути використані у професійній підготовці дизайнерів у системі вищої освіти України з метою підвищення якості проєктно-художніх рішень у процесі розроблення колекцій модного одягу, що відповідають естетичним запитам сучасників.