ЗАСАДИ ВІДНОВЛЕННЯ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ В УМОВАХ ПОВОЄННОЇ ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ - Олійник, Олена Павлівна; Чижевський, Олександр Павлович (Теорія та практика дизайну, 2024)
Анотація. Ця стаття розглядає засади збереження та відновлення культурної спадщини України в умовах післявоєнної відбудови. Автори виділяють такі основні етапи, як: оцінка збитків (візуальні обстеження, аналіз конструкцій, документація типів пошкоджень, картографування, оцінка ризиків); документування (фотофіксація, описи, архітектурні креслення, історичні дослідження, використання цифрових технологій); оцінка цінності та визначення пріоритетів; визначення стратегій та підходів до збереження та відновлення; техніко-економічні обґрунтування; юридичні та етичні міркування; процес реалізації та його планування (поетапний підхід, розподіл ресурсів, культурна чутливість і повага, залучення громад, врахування історичного та соціокультурного контексту, інклюзивність, використання традиційних технік і матеріалів, баланс збереження та реконструкції, довгострокове технічне обслуговування та моніторинг). Дефіновані основні вимоги до процесу реставрації та збереження спадщини. Мета. Мета статті полягає у визначенні засад та підходів до збереження та відновлення культурної спадщини України в умовах післявоєнної відбудови та основних етапів цього процесу. Методологія. У статті використовуються такі методи, як: аналіз міжнародного досвіду повоєнного відновлення та збір даних, що дадуть змогу розуміти сучасні тенденції у відновленні спадщини та забезпеченні її сталого збереження; огляд наявних досліджень щодо реставрації зруйнованої спадщини. Дослідження спирається на опубліковані відомості з історії проєктування, реставрації та експлуатації відновленої культурної спадщини, аналіз міжнародних та вітчизняних документів. Ці методи дослідження сприятимуть збору, аналізу та інтерпретації даних, необхідних для досягнення мети статті та вирішення поставлених завдань. Результати. Запропоновані засади збереження та відновлення культурної спадщини України в умовах післявоєнної відбудови. Наукова новизна. Визначається поєднанням принципів наукової реставрації, повоєнного відновлення міст України, створення національної ідентичності та засад сталого розвитку.