ДВА РІШЕННЯ ПРОБЛЕМ: ПОШКОДЖЕННЯ ТА РЕМОНТ БЕТОННОГО ПОКРИТТЯ З ПОГЛЯДУ ОПТИМІЗАЦІЇ ДИЗАЙНУ (BIM-МОДЕЛЮВАННЯ) ТА МОДИФІКОВАНИХ БЕТОННИХ МАТЕРІАЛІВ - Барабаш, Марія Сергіївна; Мейюй, Шао (Теорія та практика дизайну, 2024)
Зі стрімким розвитком світової економіки та прискореними темпами глобальної інтеграції тиск на транспорт зростає в усіх країнах світу, зокрема, звичайно, і в Україні. Наявний бетон часто не відповідає очікуваному терміну експлуатації та якості, що означає потребу реконструкції доріг, а також багато ремонтних робіт, що, безперечно, збільшує фінансові витрати та навантаження держави. Існує низка шляхів вирішення цих проблем, найбільш поширеним і ефективним із яких є використання комп’ютерного програмного забезпечення для обчислювального моделювання середовища дорожнього будівництва, моніторингу та модифікації бетонних матеріалів. Мета. Мета цієї роботи полягає в тому, щоб розпочати із двох вищевказаних напрямів і запропонувати два рішення для розв’язання проблеми моделювання характеристик ґрунту під час будівництва доріг і оптимізації дорожніх матеріалів. Методологія. Методологія дослідження в основному базується на теоретичному й експериментальному методах. Результати. У статті за допомогою теоретичного аналізу й експериментальних методів отримано два результати: модель вимірювання характеристик ґрунту за допомогою програмного забезпечення ЛІРА-САПР, можливість і дозування цементобетону, модифікованого базальтовим волокном. Наукова новизна. У статті вперше запропоновано метод моделювання властивостей ґрунтів на основі моделей ґрунтів Вінклера – Фусса та Пастернака з використанням програмного забезпечення ЛІРА-САПР. Уперше були перевірені характеристики двох конкретних базальтових волокон з Китаю й України та перевірено армувальний ефект і дозування базальтових волокон українського виробництва для бетону. Експерименти довели, що додавання 2% базальтового волокна покращить характеристики цементного бетону. Практична значущість. Запропонована методологія моделювання допомагає оптимізувати конструкцію для забезпечення структурної стабільності та безпеки, а глибоке знання ґрунтових умов дозволяє точніше планувати етапи будівництва, що допомагає контролювати витрати та скорочувати затримки. Результати реакції бетону, модифікованого базальтовими волокнами, можна використовувати у практичних проєктах для підвищення міцності тротуарів.