ОСОБЛИВОСТІ АРХІТЕКТУРНО-ПЛАНУВАЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ЖИТЛОВОЇ ЗАБУДОВИ ПІДВИЩЕНОЇ ЩІЛЬНОСТІ - Сидоренко, Артем Олексійович; Жовква, Ольга Іванівна (Теорія та практика дизайну, 2023)
У статті аналізуються основні принципи, що лежать в основі проєктування житлових комплексів підвищеної щільності. Головна мета полягає у створенні комфортного та енергоефективного житла з високою густиною забудови. Висвітлено основні чинники проєктування, що впливатимуть на майбутні проєкти зі щільною забудовою. Мета. Мета статті полягає у дослідженні та аналізі особливостей архітектурно-планувальної організації житлової забудови з підвищеною щільністю з метою визначення ефективних підходів та стратегій для створення функціональних, комфортних та естетично привабливих житлових комплексів. Методологія. Використано такі методи: аналіз композиції та функціональності забудови; огляд наявних досліджень щодо житлової забудови з підвищеною щільністю; формалізації; ідентифікації чинників, що впливають на житлову забудову підвищеної щільності; систематизації та узагальнення вітчизняного і міжнародного досвіду у цій галузі. Результати. Установлено основні характеристики під час проєктування житлової забудови підвищеної щільності, а також сформульовано принципи проєктування такого типу житла. Ми ретельно дослідили міжнародний досвід у проєктуванні доступного та щільного житла. Виявлено, що найбільш ефективним з економічного погляду є використання щільної забудови середньої поверховості в містах із різним населенням. Ми ретельно оцінили переваги та недоліки щільного житла, а також урахували актуальні питання визначення щільності забудови згідно із сучасними тенденціями. Виокремлено основні тенденції та характеристики, що відповідають потребам та цінностям суспільства. Ми провели оцінку досягнення щільності та представили приклади планів і фасадів для житлової забудови підвищеної щільності. Наше дослідження базувалося на наукових матеріалах, які були використані для глибокого осмислення досліджуваної проблематики. Наукова новизна. Проведено аналіз та обґрунтування методів проєктування житлової забудови підвищеної щільності. Удосконалено та докладно розглянуто основні принципи, що застосовуються під час проєктування такого типу житла. Практична значущість. Отримані результати дослідження є цінним внеском у розроблення проєктів житлової забудови з підвищеною щільністю, оскільки вони надають практичні рекомендації для досягнення оптимальних результатів. Наше глибоке розуміння зовнішніх та внутрішніх чинників, що впливають на процес проєктування, дає змогу ефективно аналізувати та оцінювати вплив різних чинників на житлові об’єкти. Запропоновані архітектурні рішення та характеристики будівель відіграють важливу роль у створенні комфортного житлового середовища. Використовуючи ці рекомендації, ми маємо можливість розробити інноваційні житлові проєкти, які забезпечують високу якість життя та задоволення потреб мешканців.