ВИКОРИСТАННЯ ВТОРИННОЇ СИРОВИНИ В АРХІТЕКТУРІ ТА БУДІВНИЦТВІ - Олексин, Марія Володимирівна; Обиночна, Зоряна Василівна (Теорія та практика дизайну, 2023)
У статті йдеться про актуальне питання використання вторинної сировини в архітектурі та будівництві. Провівши аналіз світового та вітчизняного досвіду по використанню вторинних матеріалів, виявлено існуючі методи переробки та способи застосування сировини, особливості і переваги матеріалів. Наведені в переліку конструкції та матеріали є не лише прикладами з інтернету, в Україні існує велика кількість підприємств які виготовляють продукцію з перероблених відходів. Йдеться про важливість, доцільність і методи використання вторинної сировини в архітектурі та будівництві, з огляду на тенденції до екологізації у світі, та руйнування існуючих споруд в ході війни в Україні. Мета. Проаналізувати використання вторинної сировини в архітектурі та будівництві. Методологія. Методичний апарат ґрунтується на емпіричних(метод експертних оцінок) та теоретичних(критичний аналіз, комплексний аналіз чинників та факторів впливу) методах дослідження. Результати. На основі вищезгаданої методики наведено приклади можливого використання вторинної сировини. Стаття висвітлює успішні варіанти повторного використання ресурсів та вказує на те, що використання вторинних матеріалів у будівництві сприяє зменшенню викидів вуглецю та зменшує споживання природних ресурсів, що є важливими аспектами в контексті сучасних вимог до сталого будівництва. В цілому, результати статті підтверджують, що використання і дослідження вторинної сировини в будівництві та архітектурі України має потенціал для розвитку. Наукова новизна. Загалом тема вторинної сировини саме в будівництві і архітектурі є новою для України. У країнах Європейського Союзу дана база напрацьована значно потужніше, в багатьох країнах навіть на законодавчому рівні. У статті сформовано перелік конструктивних частин споруд і матеріалів, які доцільно використати в тому чи іншому місці, також розглядаються економічні та екологічні аспекти використання вторинної сировини. Практична значущість. Сформований перелік допоможе починаючим архітекторам оволодіти знаннями про вторинні матеріали та можливостями їх використання, адже стаття пропонує конкретні приклади.