ТИПИ ПРИТУЛКІВ ДЛЯ БЕЗДОМНИХ - Мартиненко, Володимир Русланович; Обиночна, Зоряна Василівна (Теорія та практика дизайну, 2023)
Ця стаття висвітлює ключові аспекти формування різновидів притулків для бездомних з акцентом на реабілітацію, соціалізацію та реінтеграцію цієї уразливої групи. У статті визначається, що переорієнтація зі постійних притулків, орієнтованих на закоренілих бездомних, на різновиди тимчасового житла може бути більш ефективною стратегією. Зазначається, що для держави економічно вигідніше зосереджувати зусилля та ресурси на різні види притулків для повернення бездомних до самостійності, ніж на постійне утримання «хронічних» бездомних. Ключовим елементом є впровадження в структуру різних притулків навчальних та виробничих приміщень, що надають можливість бездомним отримати освіту та опанувати нові професії. Це сприяє їхньому самостійному заробітку та інтеграції в суспільство. Стаття підкреслює важливість не лише надання різних видів притулків, але й створення умов для розвитку навичок та самостійності бездомних для досягнення позитивного соціального впливу. Мета. Метою даної статті є висвітлення актуальних типів притулків для бездомних осіб з подальшим розкриття різноманітності ініціатив та підходів, спрямованих на вирішення проблеми бездомності. Методологія. Для встановлення закономірності та особливості типології притулків для бездомних, було проведено аналіз світового та вітчизняного досвіду проєктування даних закладів, вивчення результатів досліджень інших науковців даної теми, та дані звіт департаменту соціальної політики, проведено соціальне опитування безпритульних осіб. Результат. Це наукове дослідження є важливим кроком для детального вивчення практики, пов’язаної із наданням послуг бездомним людям у різноманітних проектах. Особлива увага була приділена типам притулків, які спеціалізуються на врахуванні потреб різних категорій бездомних осіб. Важливо також розглядати аспекти організації та управління системою допомоги та підтримки, включаючи питання координації зусиль на різних рівнях урядового та місцевого управління. Перспективою є вивчення взаємодії між громадськими та державними установами, які працюють у цій сфері, з метою розвитку розуміння викликів та можливостей в цьому конкретному контексті. Наукова новизна. Стаття висвітлює дослідження проблеми безпритульності. Важливо відзначити, що дана наукова робота підкреслює необхідність детального аналізу, особливо вивчає типи об’єктів, які можуть бути комфортними для різних категорій осіб та виділяє найкращі типи з можливістю розвитку відвідувачів даних закладів та забезпечення їм самостійного життя. Це стає особливо важливим у сучасних умовах, коли проблема безпритульності загострюється через військовий конфлікт, і вимагає глибшого розуміння різних аспектів цього соціального явища. Практична значущість. Практична значущість різних типів притулків для бездомних полягає у здатності надавати конкретні послуги та підтримку, такі як: надання нічлігів та тимчасових пристанищ для тих, хто опинився бездомним. Гарантування безпеки в кризових ситуаціях, таких як пожежі чи природні катастрофи. Медична та психосоціальна допомога. Розвиток навичок та професійна підготовка для забезпечення можливостей зайнятості. Надання освітніх програм для підвищення рівня освіти бездомних осіб. Допомога в оренді та підтримка у переїзді в стале житло. Враховуючи ці аспекти, різні типи притулків стають необхідними ланками системи соціального захисту та реабілітації.