ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОГО ЗЕЛЕНОГО БУДІВНИЦТВА - Бондарчук, Марина Сергіївна; Мартинов, В’ячеслав Леонідович (Теорія та практика дизайну, 2023)
Проведено дослідження світового досвіду проєктування енергоефективних зелених споруд. Розглядається питання розвитку проєктування та будівництва енергоефективних зелених житлових будинків. Мета. Дослідити та обґрунтувати тенденції розвитку енергоефективного зеленого будівництва. Окреслити основні характеристики енергоефективного будівництва. Дослідити зарубіжний досвід енергоефективного будівництва. Окреслити об’ємно-планувальні та конструктивні рішення, характерні для енергоефективного будівництва. Провести порівняльний аналіз методик, прийомів і технологій, а також будівельних матеріалів, які використовуються під час будівництва енергоефективних споруд. Методологія. Як метод дослідження для обґрунтування результатів використовується аналіз літературних джерел та іноземного досвіду. Результати досліджень показали основні принципи та практики енергоефективного зеленого будівництва: мінімізація споживання енергії; дизайн, орієнтований на середовище; ефективна ізоляція і конструкція; ефективна система опалення та кондиціювання; використання відновлюваних джерел енергії; збереження води; матеріали з мінімальним впливом; управління відходами; здоров’я і комфорт. Проведено порівняльний аналіз методик, прийомів і технологій, а також будівельних матеріалів, які використовуються під час будівництва енергоефективних споруд. Наукова новизна цього дослідження полягає у комплексному аналізі та формуванні енергоефективних зелених споруд, а також їхнього впливу на навколишнє середовище. Дослідження охоплює не лише архітектурні складники, а й новаторські методи використання інтерактивних технологій. Практична значимість. Розуміння основних принципів енергоефективного будівництва допоможе у боротьбі зі зміною клімату та забрудненням навколишнього середовища, оскільки будівництво та експлуатація будівель є одними з основних причин споживання енергії та викидів парникових газів.