Фототипологія як метод відображення формування міського середовища у сучасній фотокнизі - Сафронова, Анна Валеріївна; Сафронова, Олена Олексіївна; Сафронов, Валерій Костянтинович (Теорія та практика дизайну, 2022)
Мета: з’ясувати напрями розвитку і витоки сучасної соціальної фотокниги на прикладі найкращих зразків, присвячених відображенню наслідків впливу радянської культури на формування пострадянського міського середовища. Методологія. У процесі дослідження застосовувалися методи: мистецтвознавчий аналіз, аналіз теоретичних і історичних передумов розвитку типології сучасної фотокниги, присвяченої відображенню міського середовища; синтез, узагальнення та систематизація отриманої інформації; методи індукції, дедукції та порівняльного аналізу. Результати. Показано, що фотокниги, присвячені відображенню впливу радянської спадщини на формування міського середовища та ландшафту, продовжують традиції, закладені Дюссельдорфською школою фотографії із певними відмінностями під впливом розвитку сучасних технологій та дизайну. Визначено, що характерною особливістю сучасної фотокниги є більш широка свобода у виборі об’єктів фокусування, ракурсів, планів. Але концепція документального зображення тих самих або подібних об’єктів залишається. Мінімалізм у дизайні внутрішнього блоку і обкладинки, лаконічне використання кількох варіантів повторюваних модульних сіток — тенденції, які об’єднують останні опубліковані фотокниги. Наукова новизна. Виявлені типологічні особливості і засади дизайну одного з актуальних напрямів сучасної фотокниги, що продовжує традиції фототипології, як форми подання фотопроєкту. Визначені відмітні особливості у формуванні дизайну таких фотокниг, пов’язані з розвитком сучасних цифрових технологій фотографії та верстки. Практичне значення. Проведено ретроспективний мистецтвознавчий аналіз фотокниг, присвячених відображенню міського середовища. Дослідження є важливою ланкою в подальшому вивченні історії розвитку фотокниги, як реалізації творчого проєкту фотохудожника.