Пропозиції удосконалення існуючої класифікації закладів ресторанного господарства (об’єктів харчування) - Трошкін, Арсеній Андрійович (Теорія та практика дизайну, 2021)
Мета даного дослідження: визначити проблеми діючої класифікації закладів ресторанного господарства у Державних Будівельних Нормах та Державних Стандартах України; Розкрити поняття «об’єкт харчування» та вказати на його відмінність від понять «заклад ресторанного господарства» і «заклад громадського харчування». Методологія. Методика дослідження представлена системним і комплексним науковими підходами, термінологічним принципом та загальнонауковими і спеціальними методами дослідження. Використані загальнонаукові методи, такі як системний, аналіз і синтез, індукція, дедукція, систематизація, узагальнення, порівняння, спостереження. Емпіричною базою для проведення наукової роботи став натурний (спостереження, фотофіксація, опис) та дистанційний аналіз об’єктів (аналіз наукових публікацій, державних стандартів та будівельних нормативів, а також аналіз закордонної типології). Результати: Розкрито проблеми діючої класифікації закладів ресторанного господарства та надано пропозиції щодо її доповнення і вдосконалення. Обґрунтовано необхідність у створенні класифікації об’єктів харчування з розподілом на швидкі, дозвіллєві та змішані типи. Наукова новизна. полягає в розвитку та поточені теоретичних положень. Вперше: розкрито поняття «об’єкту харчування», яке автор вживав у своїх попередніх працях; встановлено, що швидкий, дозвіллєвий і змішаний об’єкти харчування пріоритетні у створенні системи розміщення об’єктів харчування. Практичного значення набувають пропозиції щодо доповнення та змін чинної класифікації закладів ресторанного господарства, що допоможе точніше розрізняти заклади харчування у науковому напрямку «Архітектура і містобудування»; Пропозиції щодо розподілу об’єктів харчування на швидкі, дозвіллєві та змішані типи, стали підґрунтям для створення розрахунку радіусів обслуговування для об’єктів харчування, що отримає подальший вплив на систему розміщення об’єктів харчування у житловій забудові, як існуючій, так і тій, що проєктується. Purpose. The purpose of this study: to identify the problems of the current classification of Establishments of the catering trade in the state building codes and state standards of Ukraine; Expand the term of «object of public catering» and point out its difference from the terms of «establishment of the catering trade» and «public catering establishment». Methodology. The research methodology is represented by systemic and integrated scientific approaches, terminological principles, and general scientific and special research methods. General scientific methods were used, such as systemic, analysis and synthesis, induction, deduction, systematization, generalization, comparison, observation. The empirical basis for carrying out scientific work was natural (observation, photographic recording, description) and remote analysis of objects (analysis of scientific publications, state standards, and building codes, as well as analysis of foreign typology). Results. The problems of the current classification of establishments of the catering trade are disclosed and proposals for its addition and improvement are given. The necessity of creating a classification of objects of public catering with distribution into fast, leisure, and mixed types has been substantiated. Scientific novelty. The scientific novelty lies in the development and refinement of theoretical provisions. For the first time: the concept of «object of public catering» is revealed, which the author used in his previous works; found that fast, leisure and mixed food facilities are a priority in the creation of a system for placing food facilities. Practical significance. Of practical importance are proposals to supplement and change the current classification of establishments of the catering trade, which will help to more accurately distinguish catering establishments in the scientific direction «Architecture and Urban Planning»; Proposals for the distribution of food facilities into fast, leisure and mixed types, became the basis for creating a calculation of service radii for food facilities, will have a further impact on the system of placing food facilities in existing residential areas and those that are being designed.