Метал як формотворчий чинник в дизайні заповнення в’їзних брам громадських та житлових об’єктів - Новік, Ганна Володимирівна (Теорія та практика дизайну, 2019)
У статті досліджено основні формотворчі чинники, що впливають на дизайн заповнення в’їзних брам громадських та житлових об’єктів, виконаних з металу. Проаналізовано архітектурно-композиційні вирішення сучасних проектів металевих воріт, визначено чинники формоутворення, застосовані у досліджуваних зразках у зв’язку з використаною технологією. Запропоновано умовно розділити сучасні дизайнерські вирішення заповнень в’їзних брам на чотири групи за зв`язком матеріалів, способів виготовлення та художнього образу: виготовлені традиційними способами у традиційних формах – таких, що відтворюють або наслідують формоутворення історичних стилів; виготовлені традиційними способами у сучасних формах; виготовлені сучасними способами у сучасних формах; виготовлені сучасними способами у традиційних формах. В результаті аналізу закономірностей використання металу в дизайні заповнення в’їзних брам визначені чинники, які впливають на формоутворення виробів і які необхідно враховувати в процесі проектування: функціональний чинник (призначення), чинник архітектурно-будівельної ситуації, концептуальний чинник, конструкторсько-технологічний, чинник вибору матеріалу, географічний (кліматичний) чинник, економічний чинник.