Екологічний дизайн: передумови становлення і розвитку в Україні - Goloborodko, V.; Rubtsov, A; Svirko, V. (Теорія та практика дизайну, 2016)
Екологічний дизайн розглядається в контексті вирішення проблеми взаємодії людини і природи як один з основних напрямків світового екологічного руху зі збереження і відновлення навколишнього простору, органічного включення створюваних людиною технологій у структуру середовища життєдіяльності людини. У статті доводиться, що в сучасному екологічному дизайні на основі принципів 3R-проектування поєднуються показники екологічної якості, які є провідними у новій проектній культурі. Авторами досліджується формування термінологічного апарату екологічного дизайну; змістовна послідовність оцінювання життєвого циклу виробів (LCA) відповідно до стратегії розвитку екодизайну; специфіка міжнародного екологічного співробітництва; доводиться, що дизайн і ергодизайн, які враховують екологічні аспекти життєдіяльності людини, є об’єднуючим фактором між людиною (її потребами), культурою і екологією.