До проблеми гештальту в образотворчій спадщині Т. Шевченка - Ovcharenko, O. (Теорія та практика дизайну, 2015)
В статті досліджується явище гештальту в його проявах у живописній та граверський спадщині Т.Шевченка. Подається композиційно-семантичний аналіз картини Шевченка «Катерина» та офорту “Видубицький монастир у Києві”. Розкриваються особливості творчого переосмислення Шевченком надбань академічної школи, власних літературно-поетичних образів, натурних вражень та класичного, зокрема, ренесансного мистецтва.