Вирішення задач організації комфортного середовища перебування на основі теорії самоорганізації складних систем - Kovaluov, Y. (Теорія та практика дизайну, 2014)
Розглянуто: апарат моделювання взаємодій людини з оточуючим середовищем, умови психологічного комфорту, методи визначення психотипу та його потреб, кореляції потреб, архітектурних та дизайнерських рішень середовища перебування.