ДИЗАЙН АДАПТИВНОГО ОДЯГУ: АНАЛІЗ РІЗНОВИДІВ ТА БАЗОВІ ВИМОГИ ДО ІННОВАЦІЙНИХ РІШЕНЬ - Ясінський, Ян Валерійович; Колосніченко, Марина Вікторівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Метою роботи є дослідження досвіду проєктування функціональних адаптивних виробів та нових ефективних композиційних матеріалів для створення одягу для хворих пацієнтів. Проведено аналіз та систематизовано асортимент різновидів адаптивного одягу для визначення вимог до проєктування функціональних виробів споживачів внутрішнього ринку. Методологія дослідження базується на здійсненні комплексного системного аналізу інтернет-ресурсів, застосуванні інформаційно-дослідницьких та візуально-аналітичних підходів у поєднанні із загальнонауковими методами узагальнення, типологічної систематизації, ретроспективного, теоретичного та системно-структурного аналізу. Результати. Представлено перелік провідних світових та вітчизняних компаній виробників та досліджено асортимент адаптивного одягу відповідно функції призначення. Наголошено на існуючій нішевій спеціалізації окремих брендів, досліджено особливості використання інноваційних тканин, композиційних матеріалів і фурнітури, а також удосконалених технологічних рішень у проєктах реабілітації хворих. Запропоновано підходи до дизайну різновидів функціонального одягу підвищеної комфортності шляхом застосування сучасних інновацій. Наукова новизна. На основі аналітичних досліджень сформульовано базові вимоги до дизайну адаптивного одягу з урахуванням особливостей ергономіки виробів для лікування або реабілітації людей з інвалідністю та побутових зразків для щоденного використання. Запропоновано впровадження інноваційних проєктних рішень для покращення функціональності, комфортності та естетичності адаптивного одягу. Практична значущість. На основі вивчення та аналізу світових аналогів наведено пропозиції щодо особливостей виготовлення адаптивного одягу за індивідуальними розмірами споживачів з покращеними показниками функціональності та ергономічності. Визначено проблемні питання щодо якості матеріалів, формування композитних пакетів, особливостей крою та комбінування частин, способів їх з’єднання, а також підгонки виробів під час примірювання та пошиття; запропоновано шляхи їх подолання та перспективи вирішення.