ІНТЕГРАЦІЯ ПРИНЦИПІВ ЛАНДШАФТНОЇ АРХІТЕКТУРИ В ПРОЦЕС ОЗЕЛЕНЕННЯ ТА ПЛАНУВАННЯ САДОВО-ПАРКОВИХ ТЕРИТОРІЙ МІСЬКОГО СЕРЕДОВИЩА - Нагорна, Світлана Вікторівна; Блик, Тетяна Григорівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета. Метою дослідження є обґрунтування та практична реалізація інтеграції принципів ландшафтної архітектури в процес озеленення та планування садово-паркових територій міського середовища з урахуванням екологічних, естетичних і соціально-рекреаційних вимог. Основна увага приділяється формуванню стійких просторових структур, здатних підвищувати якість міського середовища та рівень комфортності його мешканців. Методологія. Використано методи просторового аналізу, натурного обстеження, морфологічного аналізу рослинних угруповань, а також візуально-графічне моделювання в середовищі Figma для створення ескізних пропозицій. Теоретичну базу становлять наукові праці українських та зарубіжних авторів, присвячені розвитку зеленої інфраструктури, принципам сталого міського озеленення й еколого-архітектурному плануванню. Результати. У результаті дослідження розроблено концепцію просторової організації озелененої території на прикладі Полтавського державного аграрного університету. Запропоновано та реалізовано проєкти багатоярусних насаджень із використанням декоративних кущових і трав’янистих культур, які забезпечують гармонійність композиції та стійкість екосистеми. Під час реконструкції території першочергово враховано принципи екологічної доцільності, ландшафтної гармонії та функціональної взаємодії різних елементів простору. Реалізація проєктів дала змогу сформувати простір, який одночасно виконує рекреаційну, санітарно-гігієнічну та естетичну функції. Завдяки використанню видів рослин стійких до кліматичних умов підвищили адаптивність насаджень і зменшити потребу в догляді спроєктованих ділянок. Оцінка ефективності впроваджених рішень засвідчила суттєве покращення якості середовища. Так, розроблена концепція підтвердила ефективність інтеграції екологічних і дизайнерських підходів у просторове планування зелених зон, що може стати прикладом для подальшого розвитку таких об’єктів. Наукова новизна. Обґрунтовано послідовність використання принципів ландшафтної архітектури в процес озеленення міських територій із поєднанням візуально-композиційного та екологічного аналізу. Практична значущість. У результаті досліджень запропоновані методичні принципи ефективного поєднання архітектурно-дизайнерських рішень з акцентом збереження природних екосистем, що є важливою умовою формування сталих урбаністичних систем.