ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ГРАФІЧНОГО ДИЗАЙНУ ТА ЇХ ДЕТЕРМІНАЦІЯ - Піддубна, Оксана Михайлівна; Погосьян, Дарина Рафаїлівна; Поліщук, Олена Петрівна; Марченко, Аліна Анатоліївна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета – здійснити на основі аналізу спектра дослідницьких думок критично-аналітичний огляд етапів становлення та тенденцій розвитку графічного дизайну як феномену художньо-проєктної культури. Методологія. Використано історико-аналітичний, порівняльно-історичний, структурно-функціональний та культурологічний методи. Результати. Проведений аналіз дає підстави розглядати графічний дизайн як багатовимірне явище, що поєднує художній, технологічний і соціокультурний виміри; становлення якого відбувалося в межах тривалого процесу розвитку образотворчого мистецтва, ремісничих традицій та промислового виробництва, унаслідок чого сформувалася нова форма візуальної комунікації, спрямована на передавання змісту засобами графічного образу. Установлено, що графічний дизайн еволюціонував від художньої ілюстрації та плакатного мистецтва до системної діяльності, орієнтованої на створення цілісних візуально-комунікативних середовищ. Художні стилі визначили характерні естетичні принципи дизайну: гармонію композиції, функціональність, символічність і виразність форми. Установлено, що інноваційні технології трансформували й продовжують видозмінювати формотворчі прийоми графічного проєктування. Використання цифрових інструментів, мультимедіа, віртуальної та доповненої реальності, інтерактивних інтерфейсів і штучного інтелекту призвело до формування нового типу дизайнерського мислення, адже графічний дизайн набув динамічності, інтерактивності та міждисциплінарності, перетворившись із площинної візуальної практики на багатовимірну комунікаційну систему. Відповідно він виконує роль посередника між візуальною культурою теперішнього суспільства, його технологічними інноваціями та людиною-практиком, коли є необхідність поєднувати естетику і функцію, традицію і новаторство, матеріальне та цифрове в дизайн-продукції. У цьому сенсі графічний дизайн постає як засіб формоутворення, що створює нові цінності, культурну ідентичність і способи взаємодії людини з інформаційним середовищем. Наукова новизна. Уперше узагальнено трансформаційні впливи цифрових технологій, мультимедіа та штучного інтелекту на еволюцію принципів і засобів графічного проєктування. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані в освітньому процесі закладів вищої освіти під час викладання дисциплін «Графічний дизайн», «Історія дизайну», «Теорія візуальних комунікацій», а також у практиці дизайн-студій.