ІННОВАЦІЙНІ РІШЕННЯ В АРХІТЕКТУРІ: 3D-ДРУК ЯК ІНСТРУМЕНТ ОПЕРАТИВНОГО БУДІВНИЦТВА В УМОВАХ ВІЙНИ - Красний, Едуард Костянтинович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета дослідження – визначити перспективи та обмеження застосування технології 3D-друку для оперативного будівництва архітектурних об’єктів в умовах війни та окреслити можливості її впровадження в українську практику. Методологія дослідження ґрунтується на комплексному підході, що поєднує аналіз сучасної наукової літератури, вивчення міжнародного досвіду застосування 3D-друку в архітектурі, експертні оцінки технологічних можливостей та матеріалів, а також аналіз перспектив й обмежень упровадження цієї технології в умовах війни в Україні. Застосування порівняльного та системного аналізу дало змогу визначити ключові фактори ефективності 3D-друку для оперативного будівництва, а також окреслити шляхи інтеграції цієї технології в українську архітектурну практику. Результати. Технологія 3D-друку в архітектурі розглядається як одна з найбільш перспективних інновацій, здатних забезпечити швидке реагування в кризових умовах. Її застосування дає змогу мінімізувати витрати часу, ресурсів і людської праці, що є особливо важливим в умовах війни, коли наявна нагальна потреба у створенні захисних споруд, медичних пунктів, житлових модулів та інших об’єктів критичної інфраструктури. У статті розглянуто сучасний стан розвитку технологій 3D-друку в архітектурі, їхні технічні можливості та приклади використання у світі. Окрема увага приділяється потенціалу цієї технології для України, зокрема в процесі оперативного будівництва об’єктів цивільного захисту, укриттів і тимчасових житлових просторів. Проаналізовано переваги 3D-друку – висока швидкість зведення, економія матеріалів, екологічність, адаптивність проєктних рішень, а також обмеження: нормативно-правові бар’єри, вартість обладнання, довговічність матеріалів. Наукова новизна статті полягає в комплексному дослідженні можливостей застосування 3D-друку саме в умовах воєнного конфлікту в Україні, що дає змогу оцінити його потенціал для швидкого відновлення житлової та соціальної інфраструктури. Уперше системно проаналізовано переваги, обмеження та технологічні аспекти 3D-друку в кризових ситуаціях із практичними рекомендаціями щодо впровадження в українську будівельну практику. Практична значущість. Результати дослідження можуть стати важливим елементом підвищення стійкості та безпеки держави у воєнних і післявоєнних умовах, формуючи нову парадигму будівництва, орієнтовану на швидкість, гнучкість та інноваційність.