ДИЗАЙН ВІЗУАЛЬНИХ КОМУНІКАЦІЙ ЯК ЧИННИК РОЗВИТКУ ІНДУСТРІЇ РОЗВАГ І КУЛЬТУРИ (НА ПРИКЛАДІ КІНОТЕАТРІВ) - Єжова, Ольга Володимирівна; Ростоцький, Вадим Олегович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Статтю присвячено аналізу ролі дизайну візуальних комунікацій у розвитку індустрії розваг і культури на прикладі кінотеатрів. Розглянуто особливості формування айдентики, системи навігації, промовізуалу та цифрових інтерфейсів як цілісної дизайнерської системи, що забезпечує впізнаваність і конкурентоспроможність фізичних та онлайн-кінотеатрів в умовах активного розвитку стримінгових платформ. Мета. Проаналізувати значення дизайну візуальних комунікацій у функціонуванні сучасних кінотеатрів та визначити його вплив на їхній розвиток у трансформованому медіапросторі, де традиційні формати співіснують із цифровими сервісами. Методологія. Дослідження базується на аналізі наукових праць у галузі візуальних комунікацій і дизайну, а також на кейс-методі з вивченням дизайнерських рішень сучасних платформ і кінотеатрів (Netflix, Megogo, Multiplex, Amazon Prime Video тощо). Результати. Виявлено, що дизайн візуальних комунікацій є структуроутворювальним чинником сучасного кінотеатрального сервісу. Цілісна айдентика, продуманий інтерфейс, дизайн середовища та узгоджена візуальна стратегія підсилюють позиціонування, створюють упорядкований візуальний досвід і визначають конкурентні переваги. Виявлено тренд до інклюзивності в дизайні стримінгових платформ. У результаті аналізу прикладів доведено, що саме якість дизайну стає ключовим елементом розвитку індустрії за умов високої конкуренції. Наукова новизна полягає у виявленні основних рис дизайну візуальних комунікацій як цілісного інструменту формування сучасного кінотеатру. Практична значущість. Отримані результати обґрунтовують необхідність системного підходу до дизайну візуальних комунікацій у сфері розваг, що може бути використано для формування ефективних візуальних стратегій, оновлення айдентики, підвищення якості інтерфейсів та вдосконалення дизайну середовища сучасних кінотеатрів і стримінгових платформ.