РОЛЬ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ У ЗБЕРЕЖЕННІ ТА ВІДНОВЛЕННІ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ УКРАЇНИ - Балабанов, Ігор Володимирович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Традиційні методи реставрації пам’яток архітектури часто включають фізичні втручання, які можуть не точно відтворити початкову структуру об’єкта, що може призвести до втрати історичної цілісності. Існує багато причин таких спотворень, основними традиційно вважаються такі: неправильний аналіз об’єкта, помилки у проєктній частині реконструкції, помилки у виборі технологій реставрації. Мета. Виявити коло науково-практичних напрямів, орієнтованих на використання інструментарію штучного інтелекту задля збереження архітектурної спадщини України. Методологія. На основі напрацювань наукової архітектурної школи Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова засоби штучного інтелекту у реставрації та збереженні пам’яток архітектури поділено за трьома основними блоками – аналіз, моделювання та проєктування. По кожному блоку проведено аналіз принципів використання інструментів ШІ. Результати. За останні десятиліття штучний інтелект (ШІ) став важливим інструментом у сфері реставрації архітектурної спадщини. Десятки спеціалізованих програмних продуктів, що активно використовують ШІ, дозволяють спростити та прискорити аналіз архітектурних об’єктів, підвищити точність їх відновлення, мінімізувати ризики людського фактора та критичних помилок. ШІ трансформує традиційні методи реставрації, пропонуючи нові можливості для аналізу, документування та відновлення історичних об’єктів. Однією з найбільш перетворюючих інновацій у цій галузі стала 3D-реконструкція стародавніх пам’яток, яка може не лише відновити у цифровому вигляді складні деталі об’єктів спадщини, а й надати цінну інформацію про їхнє історичне значення. Наукова новизна. У національній науковій традиції недостатньо досліджено проблеми, що виникають у таких сферах використання ШІ, як збір даних, складність досліджуваних об’єктів та етичні аспекти збереження культурної спадщини. Авторами дослідження виявлено та узагальнено можливі перспективи використання штучного інтелекту у збереженні архітектурної спадщини. Практична значущість. Це дослідження спрямоване на виявлення та фіксацію революційного потенціалу ШІ у збереженні спадщини, що гарантує, що пам’ятки культури та архітектури не тільки зберігаються, а й можуть бути відновлені з недоступною раніше точністю.