СИМЕТРИЧНІ КОМПОЗИЦІЇ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ПРИРОДНИХ ФОРМ В ОБ’ЄКТАХ ГРАФІЧНОГО ДИЗАЙНУ - Гілязова, Наталія Михайлівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
У статті розглянуто симетричні композиції із застосуванням природних форм в об’єктах сучасного українського графічного дизайну. Проаналізовано принципи створення дизайн-продукції та охарактеризовано її колористичні рішення. Визначено естетичне та комунікативне значення біоформ у формуванні гармонійної візуальної структури. Мета. Метою дослідження є виявлення зразків та аналіз принципів створення симетричних композицій із використанням природних форм у сучасному українському графічному дизайні, а також визначення їхнього естетичного та комунікативного потенціалу. Методологія. У роботі використано системний підхід, який передбачає збирання фактичних даних і натурних обстежень, спеціалізованих наукових матеріалів із зазначеної проблеми та систематизацію отриманих фактичних даних про створення і застосування біоформ у графічному дизайні. Для виявлення основних принципів симетричних композицій із природніми формами задіяно метод аналізу. Результати дослідження свідчать, що симетричні композиції із застосуванням природних форм є дуже поширеними в об’єктах українського графічного дизайну, зокрема в логотипах, етикетках, упаковках та інших видах візуальної продукції. Для їх створення автор вибирає відносну (дзеркальну), трансляційну (з вертикальною або горизонтальною віссю) та симетрію обертання залежно від художнього задуму, характеру природної форми та композиційної структури майбутнього дизайн-об’єкта. Під час інтерпретації природних форм застосовують різноманітні методи стилізації, спрямовані на досягнення декоративності, змістовності та стильової виразності композиції. Цього ефекту досягають шляхом узагальнення, спрощення та абстрагування форми, кольору та деталей об’єкта. Наукова новизна. На основі фактичних зразків українського графічного дизайну проведено аналіз симетричних композицій із біоформами. Установлено принципи їх створення, а також особливості застосування колористичних рішень та манеру стилізації для досягнення цілісності, виразності та гармонії форми. Практична значущість. Виявлені зразки симетричних композицій із використанням природних форм в об’єктах сучасного українського графічного дизайну можуть бути використані дизайнерами-практиками як наочний матеріал для подальшої творчої роботи.