ДИЗАЙН ОДЯГУ ДЛЯ ЗАХИСТУ ВІД ХОЛОДУ: ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК МІЖ ФУНКЦІОНАЛЬНИМИ ТА ЕСТЕТИЧНИМИ ФАКТОРАМИ - Чжан, Чжетао; Герасименко, Олена (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета. Метою роботи є дослідження дизайну одягу для захисту від холоду, розробка його класифікації та рекомендацій щодо створення функціонального та естетичного дизайну для задоволення сучасних вимог споживачів. Проаналізовано ключові аспекти дизайну, такі як вибір матеріалів, художньо-композиційні елементи та адаптація одягу до потреб користувачів. Методологія. У роботі виконано методи аналізу наукових праць, методи порівняльного та системно-структурного аналізу, інтерпретацію та систематизацію отриманих результатів. Результати. Проведено аналіз літературних джерел щодо розробки дизайну одягу для захисту від холоду, характеристик матеріалів та комфорту споживачів. Розроблено класифікацію одягу для захисту від холоду за чотирма основними категоріями: повсякденний, спортивний, робочий і для екстремальних умов. Для кожної категорії запропоновано рекомендації з матеріалів, конструкцій і стилю, що забезпечують оптимальний рівень комфорту та безпеки. Визначено фактори, що впливають на дизайн одягу для захисту від холоду для досягнення оптимального комфорту при використанні: фактори впливу навколишнього середовища, фізіологічний та психологічний комфорт споживачів, забезпечення функціональних та естетичних вимог. Наукова новизна. У роботі проаналізовано та систематизовано фактори, що впливають на дизайн одягу для захисту від холоду. Визначено основні вимоги, яким має відповідати такий одяг та відзначено важливість використання багатошарових матеріалів із різними характеристиками, таких як Gore-tex для зовнішнього шару, вовняний фліс для утеплення та матеріали з іонами срібла для гігієни. Практична значущість. Результати дослідження мають практичне застосування у розробці дизайну одягу для захисту від холоду з урахуванням фізіологічного та психологічного комфорту користувачів, зниженні ваги одягу, підвищенні мобільності та адаптації до різних видів діяльності, включаючи спорт та роботу в екстремальних умовах.