СОЦІОКУЛЬТУРНЕ І ЗАКОНОДАВЧЕ СТРАТЕГУВАННЯ ГРАФІЧНОГО ДИЗАЙНУ: МІЖНАРОДНИЙ ТА УКРАЇНСЬКИЙ ФОКУС - Удріс-Бородавко, Наталя Сергіївна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета статті полягає у з’ясуванні принципів та векторів стратегування графічного дизайну, вивченні базового міжнародного підґрунтя, яке за умовчанням стає фундаментом для українських програм за умов включеності в глобальний простір, з’ясування досягнень у стратегуванні графічного дизайну в Україні наприкінці першої чверті ХХІ ст. Методологія. У дослідженні застосовано системний метод і метод аналізу. Результати. В результаті дослідження з’ясовано, що соціокультурне та законодавче стратегування графічного дизайну є фундаментальним компонентом його розвитку в Україні. В міжнародній практиці місія та системність функціонування графічного дизайну, стратегія його розвитку як складника суспільства та актуальна термінологія розкривається низкою програмних документів, наведених та проаналізованих у статті. Вони представляють узгоджене розуміння графічного дизайну більшістю лідерів галузі та позиціонують його як професію, що зосереджена на дотриманні етики, моралі, інклюзивності та відповідальності дизайнерів перед людством. Показано, що український дизайн, включений у глобальний простір, загалом керується цими документами, хоча потребує затвердження широкою коаліцією професіоналів дизайн-системи національної програми з урахуванням локальних особливостей. Реалізацією стратегій є введення в Україні законів і законодавчих актів щодо авторського права та інтелектуальної власності, стандартизації виробничої діяльності, матеріалів, позначень, умов робочого процесу; пріоритетність екологічного дизайну підкріплюється законодавчими положеннями щодо досягнення Цілей сталого розвитку. Наукова новизна. У статті актуалізовано питання необхідності стратегування графічного дизайну як провідної галузі дизайну в Україні на сучасному етапі його розвитку в країні; системно висвітлено міжнародний документально-програмний базис для стратегування графічного дизайну, а також зафіксовано реальні кроки, які демонструють реалізацію програмних розробок на законодавчому рівні в Україні. Практична значущість. Концентрація в одній публікації більшості документів, корисних як ідейне підґрунтя для стратегування українського графічного дизайну, спонукає до ефективного формування пропозицій з боку зацікавлених стейкхолдерів; наведений огляд демонструє потужність і динаміку інституалізації графічного дизайну в Україні.