ДИЗАЙН-КОНЦЕПЦІЯ ЛАНДШАФТНОГО ПРОСТОРУ ВІДНОВЛЮВАНИХ ТЕРИТОРІЙ НА ПРИКЛАДІ ЖИТЛОВОГО КВАРТАЛУ В М. ГОСТОМЕЛЬ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ЗА ДОПОМОГОЮ 3D-ІНСТРУМЕНТІВ - Малік, Тетяна Вячеславівна; Пащенко, Ганна Вікторівна; Житник, Карина Сергіївна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. Мета даного дослідження є розробка і оцінка ефективності інноваційного підходу до відновлення та реорганізації міського ландшафту з використанням сучасних 3D-технологій проєктування. Використання 3D-інструментів має на меті підвищити точність планування, покращити візуалізацію проєктних рішень, оптимізувати процес взаємодії з зацікавленими сторонами та мінімізувати потенційні помилки на етапі реалізації. Методологія. Для досягнення поставленої мети дослідження було застосовано комплексний підхід, що включав аналіз існуючої ситуації, потреби місцевих мешканців, розробку концептуальних ідей за допомогою 3D-моделювання та візуалізації, систематичний огляд літературних джерел з урахуванням екологічних факторів, а також розробку комплексної дизайн-концепції ландшафту. Результати дослідження в галузі ландшафтного проєктування відновлюваних територій характеризуються недостатньою комплексністю, обмеженим урахуванням довгострокових наслідків, відсутністю інтеграції міждисциплінарних підходів і адаптивності проєктів, особливо в контексті постравматичного відновлення. Наукова новизна дослідження полягає у розробці комплексного підходу до проєкту відновлення міських територій, що інтегрує передові технології 3D-моделювання з урахуванням соціальних, екологічних та економічних факторів. Інноваційність підходу сприяє у створенні адаптивних моделей ландшафтного дизайну відповідно до потреб громади та екологічних умов. Практична значущість впровадження інноваційних підходів до ландшафтного дизайну вказує на важливість розробки методологій дослідження, які б враховували аспекти створення ефективних та сталих проєктів у сфері відновлення міських територій. Аналіз сучасних засобів сприяє розвитку галузі, підвищенню конкурентоспроможності та впровадженню нових технічних і дизайнерських рішень.