ГАРЯЧІ ТОЧКИ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА ТЕНДЕНЦІЇ В ДИЗАЙНІ ДИТЯЧИХ МЕБЛІВ: ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ З ВИКОРИСТАННЯМ CITESPACE - Лінь, Чжан; Косенко, Данило (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета. Провести бібліометричний аналіз досліджень дизайну дитячих меблів, визначити ключові точки дослідження та нові тенденції, а також надати інформацію для спрямування майбутніх досліджень і розробок у цій галузі. Методологія. У дослідженні використовується CiteSpace, складний інструмент бібліометричної візуалізації, для аналізу академічних публікацій про дизайн дитячих меблів, отриманих як з CNKI (Китайської національної інфраструктури знань), так і з бази даних Web of Science. Аналітичний підхід включає аналіз спільного використання ключових слів, аналіз спільного цитування посилань і виявлення гарячих точок для з’ясування тенденцій, що виникають. Результати. Очікується, що аналіз виявить значні дослідницькі кластери в області дизайну дитячих меблів, виявить ключових впливових авторів і основоположні публікації, а також розкриє нові напрямки досліджень. Будуть створені візуалізації, щоб проілюструвати структуру знань і еволюцію галузі. Згодом, шляхом ретельного аналізу літератури, дослідження буде синтезувати основні тенденції досліджень і гарячі точки в дизайні дитячих меблів, забезпечуючи тим самим стратегічний шлях для майбутніх досліджень у цій галузі. Наукова новизна. У той час як попередні дослідження переважно зосереджувалися на конкретних аспектах дизайну дитячих меблів, це дослідження пропонує вичерпний бібліометричний огляд галузі, представляючи керовану даними точку зору на гарячі точки досліджень і тенденції. Цей цілісний підхід дозволяє більш детально зрозуміти розвиток галузі та поточний стан. Практична значущість. Результати цього дослідження можуть скерувати дослідників, дизайнерів і виробників у визначенні перспективних напрямків досліджень і ринкових можливостей у дизайні дитячих меблів. Крім того, детальний аналіз тенденцій досліджень надасть цінну інформацію для вчених у галузі дитячих меблів, дозволяючи їм проводити більш цілеспрямовані та поглиблені дослідження в цій галузі.