ЕРГОНОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОСТОРУ ОФІСНИХ ПРИМІЩЕНЬ - Савчак, Нестор Степанович; Савчак, Роман Несторович; Баранович, Любов Романівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. Стаття присвячена ергономічним проблемам організації простору та формуванню офісного середовища приміщень. Проведені дослідження з врахуванням специфіки розташування офісних меблів у відповідності до виду діяльності установ, аналізів прототипів приміщень, огляді нових тенденцій в дизайн-проєктуванні з особливостями впливу кольору та форми на працездатність. Вибір сприятливого освітлення, колірної гами для психологічно комфортного середовища, для підвищення продуктивності праці працівників офісу. Мета: Дослідити ергономічні підходи до організації офісних приміщень для підвищення продуктивності праці та забезпечення комфортного робочого середовища. З’ясувати вплив внутрішнього планування на сприйняття інформації та психологічного клімату. Методологія. Використано порівняльний аналіз літератури з ергономічних принципів офісного дизайну, включаючи праці Е. Нойферта та В. Я. Даниленка та інших. Проведено огляд типів планування: відкритого (Open Space), закритого (кабінетного) та комбінованого, що допомагає оптимально обрати організацію простору для різних видів діяльності. Результати. Дослідження підтвердило, що ергономічний офісний дизайн підвищує продуктивність праці завдяки раціональному використанню простору. Open Space сприяє творчій роботі та комунікаціям, надаючи простір для співпраці, тоді як кабінетна система підвищує концентрацію та забезпечує приватність. Комбінований підхід дозволяє досягти балансу для різних робочих потреб. Наукова новизна. Розширено розуміння впливу просторової організації на психологічний стан працівників. Запропоновано систематичний підхід до вибору типу планування залежно від особливостей діяльності, з урахуванням ергономічних і соціально-психологічних факторів. Практична значущість. Результати корисні для дизайнерів і архітекторів, які прагнуть створити ефективне офісне середовище, спрямоване на максимальне використання простору та підвищення продуктивності праці. Оптимальне планування може покращити внутрішні комунікації, знизити стрес і підвищити імідж компанії.