ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ВНУТРІШНІХ ПРОСТОРІВ ЖИТЛОВИХ КОМПЛЕКСІВ ДЛЯ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ - Малік, Тетяна Вячеславівна; Северенчук, Катерина Олексадрівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. Висвітлено особливості формування внутрішніх просторів житлових комплексів для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), визначено проблематику створення таких просторів і їх важливість для психологічного комфорту та соціальної адаптації мешканців. У статті на основі міжнародного та українського досвіду запропоновано рекомендації щодо інтеграції укріплених і багатофункціональних зон, енергоефективних технологій, а також кольорових і ергономічних рішень, які сприяють зниженню рівня стресу серед переселенців і полегшують їхню адаптацію до нових умов. Мета. У 2024 році, на тлі війни в Україні, проблема забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб (ВПО) набуває критичної актуальності. Метою дослідження є вивчення і адаптація міжнародного досвіду проєктування житлових комплексів для переселенців в умовах війни. Дослідження спрямоване на створення функціональних, енергоефективних і психологічно комфортних житлових просторів, що сприяють адаптації та емоційному відновленню ВПО. Методологія. Дослідження базується на аналізі міжнародного досвіду, включаючи принципи укріплених житлових комплексів, модульних рішень та кольорових рішень, що позитивно впливають на емоційний стан переселенців. Результати. Визначено основні елементи проєктування: модульні конструкції, багатофункціональність внутрішніх просторів та ергономічні кольорові рішення. Розроблено рекомендації для інтеграції спільних зон, спрямованих на соціальну адаптацію переселенців. Наукова новизна. Запропоновано нові підходи до проєктування житлових комплексів для переселенців в Україні, які враховують їхні психологічні потреби та сприяють емоційному відновленню. Представлено рекомендації щодо адаптації міжнародного досвіду з урахуванням специфіки місцевих умов, підвищення енергоефективності та інтеграції елементів дизайну для створення сприятливого життєвого середовища. Практична значущість. Отримані результати можуть бути використані архітекторами, дизайнерами та державними органами для розробки житлових комплексів, що сприяють адаптації та інтеграції ВПО до нових умов проживання.